4 C
Tuzla
17.04.2024.

OHR: Značajan korak prema punoj provedbi izbornih rezultata

Ured visokog predstavnika pozdravlja činjenicu da je Parlament FBiH, uvjerljivom većinom glasova u oba doma, imenovao predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, što predstavlja važan korak koji vodi prema punoj provedbi izbornih rezultata i poštivanju volje birača.

Kako je saopćeno iz OHR-a, nakon jučerašnjeg glasanja mora uslijediti brzo formiranje vlade, kako bi se svi u Bosni i Hercegovini mogli fokusirati na provedbu reformi. To se prije svega odnosi na vladavinu prava, eliminaciju diskriminacije i ključne prioritete EU neophodne za daljnji napredak BiH kao zemlje kandidata za članstvo u EU na njenom pristupnom putu.

Kada se formiraju vlasti na svim nivoima, zajednički fokus bi trebao biti na pružanju mogućnosti mladima da žive u Bosni i Hercegovini bez pritisaka i bez prisile da podlegnu stranačkim interesima ili nepotizmu. Dodatni napori moraju biti uloženi u ekonomski razvoj, borbu protiv kriminala I korupcije, a posebno u već previše zakašnjelu provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

OHR će pažljivo pratiti budući razvoj događaja u skladu sa svojim mandatom, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA