15 C
Tuzla
30.05.2024.

Opozicija da obrati pažnju na nepravilnosti u radu Panonike koji su navedeni u revizorskom izvještaju

Admir Čavalić zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ekonomista i predavač na svom Facebook profilu objavio je podatke, a o kojima je prije nekoliko dana pisao i RTV SLON, o revizorskom izvještaju o radu JKP Pannonica, tuzlanskom gradskom preduzeću. U njegovom statusu je navedeno sljedeće:

Konačno smo dobili izvještaj Ureda za reviziju institucija u FBiH za JKP “Pannonica” Tuzla.

Izvještaj je dostupan ovdje: https://shorturl.at/stPQV.

Neke interesantne stvari iz izvještaja:

👉Prijem u radni odnos 69 sezonskih radnika nije vršen sukladno procedurama zapošljavanja propisanim Uredbom o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Tuzlanskom kantonu jer nije prezentirana dokumentacija povjerenstva o provedenoj proceduri izbora kandidata.

👉Pravilnikom o plaćama Društva nisu utvrđeni jasni i mjerljivi kriteriji na temelju kojih bi se odredio iznos stimulativnog dijela plaće za radnike. Isplaćena je stimulacija na plaće u neto iznosu od 63.320 KM, na temelju spiskova koji ne sadrže temelj za isplatu.

👉Najviša isplaćena neto plaća sa minulim radom iznosi 3.730 KM, a najmanja 587 KM. Plaća direktora iznosi 3 prosječne plaće stalno uposlenih na razini Društva u mjesecu koji prethodi isplati.

👉Izvršenim inspekcijskim nadzorom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona (8. 8. 2022. godine), kantonalni inspektor rada za oblast radnih odnosa utvrdio je da studenti obavljaju poslove koji su iz osnovne djelatnosti, te da se ovi poslovi obavljaju u radno vrijeme i po nalogu poslodavca.

👉Iako značajan broj osoba sudjeluje u procesu naplate gotovinskih sredstva i vrši evidentiranje ostvarenog gotovinskog prometa putem fiskalnih uređaja, konstatiramo da Društvo nije osiguralo kontrolu nad radom fiskalnih uređaja. Naime, nisu uspostavljene adekvatne procedure evidencije zaduživanja odgovornih osoba za fiskalne uređaje.

Preporučujem članovima GV Tuzla, posebno opoziciji, da obrate pažnju na ove navode i da forsiraju pozitivne promjene u narednom periodu.

Vezane vijesti

TUZLA