26.7 C
Tuzla
23.07.2024.

Oslobođeno 39 palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora

U okviru sporazuma o razmjeni zatvorenika između Izraela i Hamasa, iz izraelskih zatvora je oslobođeno 39 palestinskih zatvorenika, uključujući 24 žene i 15 djece.

Kako je javio dopisnik Anadolije, ubrzo nakon što je prva grupa od 13 zarobljenika koje je Hamas oslobodio stiglo u Izrael, 39 palestinskih zatvorenika iz zatvora Ofer na okupiranoj Zapadnoj obali predato je službenicima Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Stotine Palestinaca okupilo se ispred zatvora Ofer u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali kako bi dočekali zatvorenike.

Pripadnici izraelske vojske rastjerali su Palestince koji su čekali ispred zatvora koristeći suzavac i šok bombe. Palestinci su odgovorili bacanjem kamenja na izraelske snage.

Desetine Palestinaca bili su pod utjecajem suzavaca te im je na mjestu događaja ukazana ljekarska pomoć.

Prema sporazumu o humanitarnoj pauzi u Gazi, ukupno 50 Izraelaca koje drži Hamas bit će oslobođeno u zamjenu za 150 palestinskih zatočenika u izraelskim zatvorima.

Četverodnevna humanitarna pauza između izraelske vojske i Hamasa stupila je na snagu u petak u svim područjima Pojasa Gaze, privremeno zaustavivši napade radi razmjene zarobljenika i slanja pomoći.

Od početka izraelskih napada na Gazu 7. oktobra ubijeno je 14.854 Palestinaca, od čega više od 6.150 djece i preko četiri hiljade žena.

U Izraelu je ubijeno 1.200 ljudi, uključujući više od 310 vojnika, a 5.132 osobe su povrijeđene.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA