13.9 C
Tuzla
26.05.2024.

Osmanović: Moguće pokrenuti pitanje ustavnosti zakona pred Ustavnim sudom BiH

Delegat u Klubu bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske Adil Osmanović izjavio je Feni da će, nakon što je Ustavni sud RS odbio zahtjev Kluba Bošnjaka da Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti proglasi vitalnim nacionalnim interesom, taj zakon biti objavljen u Službenim novinama RS-a.

Dodao je da, kada zakon stupi na snagu, onda mogu članovi Predsjedništva BiH, ili članovi kolegija Parlamentarne skupštine BiH pokrenuti pitanje ustavnosti tog zakona pred Ustavnim sudom BiH.

– Znači, treba tek da bude objavljen u Službenim novinama da bi onda ustavno nadležni članovi koje sam spomenuo pokrenuli pred Ustavnim sudom BiH pitanje ustavnosti tog zakona – pojasnio je Osmanović.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS odlučivalo je u četvrtak o pitanju prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je ranije donijela NSRS, te utvrdilo da ovakav zahtjev nije prihvatljiv.

– Vijeće je, naime, ocijenilo da podnosilac zahtjeva nije konkretizovao na koji način je povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, jer obrazloženje odluke ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu s relevantnim odredbama Ustava RS o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda – saopćeno je iz Ustavnog suda RS.

Podsjećanja radi, ovaj zakon je krajem prošle godine usvojila Narodna skupština RS-a, a Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS je početkom januara donio odluku da se pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Vijeće naroda RS je 24. januara razmatralo Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, u vezi sa Odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Budući da na sjednici Vijeća naroda nije postignuta saglasnost u pogledu navedenog zakona, u skladu s postupkom zaštite vitalnog nacionalnog interesa, predmet je upućen Zajedničkoj komisiji NSRS i Vijeća naroda RS za usaglašavanje zakona, propisa i akata.

Zajednička komisija nije postigla saglasnost o ovom zakonu te je upućen Vijeću za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS na odlučivanje.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA