15.5 C
Tuzla
20.05.2024.

Osnovana Mreža nezavisnih istraživačkih medija „Umbrella“

Okupljanje i jačanje nezavisnih istraživačkih medija koji će kroz istinite, objektivne, zasnovane na činjenicama, profesionalne medijske sadržaje služiti interesu javnosti, te zagovarati medijski prostor oslobođen od političkih, ekonomskih, poslovnih i drugih uticaja cilj je Udruženja „Umbrella“ koje je osnovano u Sarajevu od strane 13 neprofitnih medija iz svih djelova Bosne i Hercegovine.

Na prvoj redovnoj Skupštini Udruženja poručeno je da „Umbrella“ predstavlja Mrežu istraživačkih medija, putem koje će članovi i članice vršiti prtisak na javnost upoznavajući je sa svim protivzakonitim, korupitivnim, nelegalnim i drugim radnjama koje nagrizaju bh. društveni sistem. U svom fokusu djelovanja kroz različite aktivnosti članice Umbrelle radiće na promovisanju novinarskih vrijednosti, te vraćanja povjerenja javnosti u ovu profesiju.

U okviru svog djelovanja Umbrella će služiti kao resursni centar za neprofitne medije koji nemaju dovoljno kapaciteta da svoje istraživačke novinarske sadržaje plasiraju u različitim medijskim formatima (audio i video produkcija), te da im pomogne u pripremi sadržaja (podrška u vidu opreme i dodatnih vještina), organizovanju i zaštiti baza podataka, digitalnoj sigurnosti, ali i da pruža pravnu podršku i pomoć u slučajevima tužbi za klevetu, ali i drugih pritisaka na medije.

Programski ciljevi „Umbrelle“ su pružanje aktivnog, profesionalnog, odgovornog i kvalitetnog doprinosa slobodi govora i omogućavanje pristupa istinitim informacijama, objektivnim analizama i realnim preporukama donosiocima odluka i široj zajednici, promovisanje pozitivnog i demokratskog  međuetničkog i opšte-društvenog dijaloga, reintegracije društva i uključenja BiH u evro-atlantske integracije, kao i promocija nezavisnog, objektivnog i na najvišim profesionalnim standardima utemeljenog analitičkog i istraživačkog novinarstva.

Umbrella“ će prvenstveno raditi na razvoju svojih članova i članica – medija kroz ekspertsku i tehničku podršku, te na razvoju njihovih kapaciteta i podizanju efektivnosti, ali i na promociji slobode medija i slobode izražavanja.

Udruženje za medijski aktivizam – Inforadar.ba

Fondacija „INFOHOUSE“ – Interview.ba

Udruženje građana „IMPULS“ – Impulsportal.net

Udruženje građana „SPIN MEDIA“ – Spin-portal.info

Udruženje građana eTrafika.net – eTrafika.net

Udruženje „SEMPER – Servis za medijsku profesionalnu edukaciju i razvoj“ – Gerila.info

Udruženje građana „Druga priča“ – Direkt-portal.com

Udruženje za promociju evropskih standarda i unapređenja poslovnog ambijenta – Capital.ba

Udruga BURA INFO – Hercegovina.info

Udruženje građana „Restart Srpska“ – Infoveza.com

Udruženje građana “Centar za kritičko mišljenje” – Tačno.net

Udruženje „U Fokusu“ – Fokus.ba

Udruženje „Centar za razvoj medija i analize“ – Žurnal

Vezane vijesti

TUZLA