32.8 C
Tuzla
19.07.2024.

Pitamo vas: Trebaju li očevi koristiti porodiljni dopust?

Posljednji podaci nedavno objavljenog istraživanja “Otac na rodiljskom dopustu”, koje je uradio Sarajevski otvoreni centar, pokazali su kako je pravo na rodiljski dopust u Bosni i Hercegovini od 2016. do 2023. godine koristilo tek 0,36 posto očeva.

Iako očevi u BiH, već više od deset godina, prema zakonskim riješenjima mogu korisiti porodiljni dopust, tek rijetki su koji se na ovu zakonsku povlasticu i odluče. Komplicirana procedura, neodobravanje poslodavca, ali i pritisak sredine… sve su to razlozi zbog kojeg porodiljni dopust dominantno koriste majke.

No, je li to baš tako? Interesuju nas vaši stavovi o porodiljnom dopustu za očeve. Kada bi i u kojim slučajevima podržali korištenje dopusta, koji bi benefiti bili za bebe, koji za očeve, koji za majke, kako porodiljni dopust očeva može utjecati na bračne odnose, kako na promjenu percepcije rodno stereotipnih uloga u bh. društvu, samo su neka od pitanja za čijim odgovorima tragamo.

Pozivamo vas da učestvujete u našoj anketi koja je u cijelosti anonimna i za čije popunjavanje vam treba tek dvije minute.

Vezane vijesti

TUZLA