23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

Počeo je CSEC-ov Program mentorstva za žene u cyber sigurnosti

U Tarčinu se okupilo više od dvadeset cyber stručnjakinja i mladih djevojaka,
učenica i studentica tehničkih usmjerenja, s ciljem razmjene iskustava, edukacije i unapređenja svojih vještina u okviru Programa mentorstva za žene u cyber sigurnosti.

Imale su priliku poslušati inspirativna predavanja i učestvovati u panelu „Žene u cyber sigurnosti“. Ajna Ogrešević, učenica Gimnazije „Bihać“, računarsko-informatički smjer kazala je da joj je ova obuka izuzetno važna i da je proširila svoje vidike.

„Definitivno ono o čemu nisam razmišljala jeste koliko je sigurnost bitna, pogotovo u digitalnom sektoru i u svim ostalim sferama života. Ovo je nešto o čemu
treba govoriti i u osnovnim, i u srednjim školama“, dodala je ona.

Edina Hasanović, studentica Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, smjer Telekomunikacije izrazila je zadovoljstvo prilikom za umrežavanje sa cyber stručnjakinjama iz akademskog i bankarskog svijeta.

„Kao studentica završne godine, mislim o budućoj karijeri i vrijeme je da započnem neke ozbiljne korake na tom putu. Ovaj mentorship je prilika da dobijem potrebno znanje iz oblasti cyber sigurnosti“, naglasila je Hasanović.

Žene su i dalje nedovoljno zastupljene u području cyber sigurnosti, što ovaj Program mentorstva ima za cilj adresirati. Program pruža strukturiranu podršku i mentorstvo ženama koje teže uspjehu u ovoj dinamičnoj industriji, uzimajući u obzir statističke podatke koji ilustriraju tu nejednakost.

Šeila Bećirović Ramić viša asistentica na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu istakla je: „Cilj Programa je da se mlade žene upoznaju sa pojmovima vezanim za cyber sigurnost, da pronađu možda neko novo usmjerenje u svojoj karijeri, da se upoznaju i umreže“.

Lejla Turulja, redovna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu kazala je da je odziv na ovaj Program bio odličan. „Imali smo preko četrdeset prijava djevojaka, koje su učenice, studentice, a neke već i zaposlene. Izabrali smo njih 12, ali i ostale će možda dobiti šansu u narednom periodu kada planiramo još ovakvih programa kroz CSEC“, dodala je Turulja.

Po završetku mentorstva, mentiji će postati dio #WomenInCybersecurity klastera u Bosni i Hercegovini, koji će im pružiti mogućnost da ostanu povezane s područjem i dalje razvijaju svoje karijere u cyber sigurnosti.

Klaster će im pružiti podršku, prilike za daljnje obrazovanje i profesionalni razvoj.

Na prvom događaju u okviru CSEC-ovog Programa mentorstva za žene u cyber sigurnosti za žene, okupile su se djevojke iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine – Sarajeva, Stoca, Bihaća i Zenice.

One su imale priliku učestvovati u radionicama, predavanjima i panelima o raznim aspektima cyber sigurnosti. Ovaj program mentorstva sadrži ključne komponente uključujući personalizirano povezivanje mentora i mentija, radionice za razvoj vještina, mogućnosti umrežavanja, vođenje karijere i savjetovanje, izloženost stvarnim iskustvima te povratne informacije i praćenje napretka.

Program će trajati četiri mjeseca, a organizira ga Centar za izvrsnost u cyber sigurnosti (Cyber Security Excellence Centre – CSEC) u saradnji s partnericama iz akademske i bankarske zajednice. Podršku Programu dala je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Vezane vijesti

TUZLA