5 C
Tuzla
17.04.2024.

Poslodavci u TK spremni organizovati praktičnu nastavu, saznajte šta se najviše traži!

U okviru istraživanja kretanja na tržištu rada u Federaciji BiH službe za zapošljavanje su tokom septembra i oktobra ove godine anketirale 1.248 poslodavaca u cilju pribavljanja adekvatnih informacija o potražnji za radnom snagom i organizovanja praktične nastave i obuke za učenike, studente i nezaposlene osobe.

U kontekstu mogućnosti pružanja podrške organizovanju praktične nastave, 517 poslodavca ili 37 posto od ukupno anketiranih je izjavilo da ima mogućnosti (mentora, opremu, prostorije) i da je spremno primiti 2.221 učenika ili studenta na praktičnu nastavu.

Najviše zanimanja iskazano je za zanimanja: prodavač-trgovac, konobar, kuhar, šivač, bravar, zavarivač-varilac, CNC operater, automehaničar, krojač, obućar, stolar, zidar, mašinski tehničar, električar, ekonomista, mašinski inženjer i programer.

Posmatrano po kantonima, od 2.221 učenika ili studenata kada je riječ o najbrojnijim zanimanjima za koja su poslodavci spremni ponuditi praktičnu nastavu, najviše ih je u Tuzlanskom 534, Sarajevskom 527, te Zeničko-dobojskom kantonu 251.

Ovi podaci otvaraju prostor za stvaranje boljih veza između poslovnih subjekata i obrazovnih ustanova, a sve u cilju sticanja znanja i vještina učenika i studenata u skladu s potrebama tržišta rada, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Vezane vijesti

TUZLA