29 C
Tuzla
18.06.2024.

Preljević: Relaksacija odnosa u pregovorima o formiranju vlasti odvija se jednosmjerno

Iz dosadašnjih pregovora o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini stiče se dojam da se ‘relaksacija odnosa’, pretočena u političku praksu, odvija jednosmjerno, ocijenio je danas profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Vahidin Preljević.

Govoreći o temi “Velika iluzija: Politički narativ ‘relaksacije'” u okviru redovne nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99, naglašava da se neobični diskurs koji prati formiranje nove vlasti koncentrira oko središnjeg motiva ‘relaksacije’ ili ‘politike kompromisa’ i redovno se javlja u istupima lidera stranaka koje čine Osmorku.

– Osnovna poruka tog narativa relaksacije je neodrživa teza da su se dugogodišnji nosioci destruktivnih i antibosanskih politika, konkretno SNSD i HDZ, promijenili te da su se sad, kako jedan analitičar piše, okrenuli Evropi – stava je Preljević.

Smatra da promoviranje ovog narativa u javnom diskursu može imati za posljedicu ne samo rehabilitaciju vodećih ličnosti političkih subjekata, nego i rehabilitaciju ideologija čiji su oni nosioci.

U kontekstu tog narativa relaksacije treba sagledavati i činjenicu da su u posljednje vrijeme sve češći i pokušaji relativizacije istine o 90-im godinama 20. stoljeća, izjednačavanje 9. januara i 1. marta, te otvaranja sarajevskog medijskog prostora za aktivnosti nacionalističkih propagandista.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović ocijenio je da je na snazi faktička kapitulacija svih državotvornih vrijednosti u sporazumima o formiraju vlasti, vrijednosti na kojima su i stranke Osmorke i druge dobili povjerenje na izborima.

Mišljenja je da te ‘građanske stranke’ nisu iznevjerile samo glasače, već produkcijom neosnovanog optimizma i lažne samouvjerenosti u pozitivan ishod dogovora ponižavaju najosnovnije rasudne moći, i dostojanstvo građana.

Na sesiji se razgovaralo i o pitanjima državne imovine, obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske 9. januara, militarizaciji policijskih i parapolicijskih snaga te izmjenama Izbornog zakona.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA