23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

‘Preporod’ obilježava 120. godišnjicu uspješnog rada i djelovanja

Bošnjačka zajednica kulture (BZK) “Preporod” u ovoj godini obilježava veliki jubilej – 120. godišnjicu osnivanja te temeljne i najstarije organizacije kulture Bošnjaka, odnosno bošnjačke kulturne matice.

Radi se o jednoj od najstarijih institucija u Bosni i Hercegovini i svjetstkoj kulturnoj zajednici bošnjačkog naroda, koja je izvorno osnovana 20. februara, davne 1903. godine pod nazivom društva „Gajret“, pravnog prethodnika i preteče današnjeg BZK Preporod.

Izuzetno bogato naslijeđe BZK Preporod, temeljne odrednice njegovog djelovanja i program obilježavanja velikog jubileja – 120. godišnjice osnivanja, predstavljeni su danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

Kako je tim povodom kazao predsjednik BZK Preporod prof. dr. Sanjin Kodrić, ova je zajednica bila pokretač, nositelj i zagovornik pozitivnih i konstruktivnih, odnosno progresivnih i avangardnih kulturnih i društvenih vrijednosti i postignuća pod sloganom „Za sreću doma i naroda“, kako je suštinu zadaće nekadašnjeg Gajreta stihom sažeo njegov prvi predsjednik – Safvet-beg Bašagić.

– Svih ovih 120 godina BZK Preporod radi isključivo za opće dobro, prepoznajući ono što su aktuelne potrebe trenutka i djelujući u skladu s tim – kazao je Kodrić.

Podsjetio je kako se radi o izuzetno visokim standardima koji su postavljeni prije 120 godina, a kojima se njeguje identitet i kultura Bošnjaka, ali ne samo Bošnjaka.

– Identitet svakoga naroda, kultura svakog naroda nužno je otvorena i ka onom drugom. To pokazuje naša povijest, naša institucionalna povijest, a to pokazuje i naša kulturna i društvena zbilja – istaknuo je predsjednik BZK Preporod, podsjećajući na plodonosnu saradnju s temeljnim organizacijama kulture drugih naroda – Napretkom, Prosvjetom i La Benevolencijom, a što je rezultiralo osnivanjem Međukulturnog vijeća BiH 2020. godine.

Dodao je kako je program rada BZK Preporod za tekuću godinu izuzetno ambiciozan te da sadrži više od 50 događaja iz svih oblasti kulture, nauke i umjetničkog stvaralaštva, a o čemu svjedoče i posljednji prigodni događaji organizirani u Gradačcu i Zenici, a slijedi održavanje više naučnih skupova, izložbi, promocija, koncerata…

Saradnik BZK, kompozitor Ammar Jažić je u osvrtu na program jubilarne akademije i koncerta povodom 120. godišnjice Preporoda, planiranih za 20. februar, najavio izvođenje Svečane pjesme BZK koju je komponirao prema tekstu Safvet-bega Bašagića, a koju će izvesti tenor Sarajevske opere Amir Saračević uz klavirsku pratnju Darije Kadrić.

Istovremeno, najavio je veliki koncert koji slijedi krajem septembra u Narodnom pozorištu u Sarajevu (NPS), za kada je planirana premijera kompozicije – simfonijske svite „Storia Bosniaca“ u izvedbi Sarajevske filharmonije i hora Opere NPS-a, a koju je Jažić, također, komponirao.

Predsjednica Upravnog odbora BZK Preporod prof. dr. Almedina Čengić predstavila je program za djecu – Najboljih literalnih i likovnih radova učenika osnovnih škola i predškolskih ustanova, kroz koji je tokom prethodnih 20 godina ‘prošlo’ više od 39.000 mališana iz cijele BiH.

Ocijenila je veoma značajnim da se mlade generacije upoznaju s radom Preporoda i da slijede vrijednosti koje BZK promovira, navodeći kako umjetnički izričaj najmlađih predstavlja i svjedoči posebno iskustvo.

Podsjetila je i na brojne skupove i manifestacije posvećene kjniževnim i drugim stvaraocima, uključujući i impozantan skup o Aliji Isakoviću koji je rezultirao prikupljanjem tekstova koji će biti naknadno objavljeni.

Pres-konferencija je bila prilika za hronološki/historijski osvrt i podsjećanje na ličnosti koje su obilježile djelovanja BZK Preporod, počevši od prvog predsjednika i jednog od osnivača tadašnjeg Gajreta dr. Safvet-bega Bašagića, barda i istraživača bošnjačke i bh. književnosti, znamenitog kulturnog djelatnika i jedne od najistaknutijih ličnosti u BiH s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Pored ostalih, u tom segmentu je spomenut i Edhem Mulabdić, također, jedan od osnivača koji će kasnije voditi društvo „Narodna uzdanica“, ali i brojni drugi pojedinci koji su ostavili neizbrisiv trag u djelovanju BZK Preporod.

Kako je rečeno, brojni su stipendisti Preporoda, što je bila primarna djelatnost njegovih pravnih prethodnika, a koje čine gotovo svi bošnjački pisci, ali i ličnosti iz drugih branši i pripadnici drugih naroda, a jedan od njih, kako je navedeno, bio je i Ognjen Prica, jedan od osnivača Komunističke partije Jugoslavije.

BZK Preporod će 120 godina postojanja i uspješnog djelovanja obilježiti nizom prigodnih događaja, a jedan od njih je bit će jubilarna akademija i koncert koji će biti upriličeni u ponedjeljak, 20. februara u sarajevskoj Vijećnici, pod pokroviteljstvom Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Direkcija BZK Preporod nalazi se u Sarajevu, dok širom Bosne i Hercegovine, u više zemalja bivše Jugoslavije, Evropi i svijetu djeluje više od 60 podružnica.

Sve ove podružnice značajno učestvuju u kulturnom životu svojih sredina, odgovarajući na njihove neposredne kulturne potrebe. Za svoj rad i djelovanje Bošnjačka zajednica kulture Preporod dobila je više nagrada i priznanja.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA