28.9 C
Tuzla
22.09.2023.

Privrednicima i obrtnicima TK 3,6 miliona KM za nabavku mašina i alata

Oko 3,6 miliona KM biti će na raspolaganju  privrednicima za nabavku mašina i alata. Ove godine izostavljeno je subvencioniranje repromaterijala, jer se program podrške odnosi na kapitalna ulaganja. Za mikro, mala i srednja preduzeća dodjeljivat će se grantovi od 10, 20 i 30 hiljada KM, dok će za obrte biti od 3 do 5 hiljada KM.

”Možda i proširimo listu do potpunog namirenja svih onih koji ispunjavaju uslove ukoliko se desi da se ne odstupa puno od traženog iznosa. S tim da sam ja ličnog mišljenja da mi je nelogično ukoliko pravni subjekt aplicira za iznos npr. 10 hiljada za nabavku  mašine, a mi  odobrimo 3-4 hiljade, onda ne postižimo efekat, ne možemo provesti istraživanje efekata u ulaganje u privredu i onda smatram da bi trebalo dijeliti iznose koji su traženi nego da smanjujemo iznose da bi proširili listu korisnika”rekao je Edin Duraković, ministar privrede TK

Kako je naglašeno ni ovoga puta privrednici za dodjelu sredstava neće biti uslovljeni zapošljavanjem nove radne snage.

 ”Iz razloga što je privreda TK dostigla taj nivo da mi sad trenutno tražimo minimalno 15 hiljada radnika, koji bi radili u proizvodnim pogonima. Trenutno imamo privredne subjekte koji imaju prostore, dozvole, mašine pogone i fale im radnici. Tako da bi bilo nelogično da mi sad od njih tražimo uslov da zaposle nove radnike. Zašto? Zato što imamo Službu za zapošljavanje, koja implementira te programe”, naglasio je Edin Duraković, ministar privrede TK

Javni poziv za privrednike bit će objavljen do kraja mjeseca.

Pozivam sve zainteresovane subjekte sa prikupljanjem dokumentacije, dokumentacija će biti ista, kao i prethodnih godina, sa nekim određenim malim izmjenama, ali koje će oni moći kroz popunjavanje izjava da dokažu, tako da 21. odnosno par dana poslije”, kaže Edin Duraković, ministar privrede TK.

Za realizaciju programa Podrška razvoju Kantona u ovoj godini je izdvojeno oko 4,7 miliona. Ovim programom predviđeno je i do 550 hiljada za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima, 400 hiljada za podršku Programa IMPAKT – Akcelerator na području Tuzlanskog kantona, 73 hiljade za Program IMPAKT – Inkubator poslovnih ideja, te 50 hiljada za subvencije obrtničkim komorama i udruženjima obrtnika.

 

 

 

 

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO