31 C
Tuzla
19.07.2024.

Put ka digitalnoj inkluziji: Osnaživanje glasova osoba s invaliditetom

Svaki treći četvrtak u maju obilježava se kao Dan svjesnosti o pristupačnosti. Povodom toga, organizovan je i panel u okviru projekta „Internet kao alat za osnaživanje glasova osoba s invaliditetom“ na kojem je učestvovalo deset slijepih osoba iz cijele Bosne i Hercegovine. Slijepe osobe se godinama suočavaju sa predrasudama, a danas su imale priliku pokazati koliko zapravo mogu i kada je riječ o digitalnom društvu.

Slijepe osobe iz dana u dan ruše predrasude i društvu pokazuju koliko zapravo mogu. Potrebno im je samo pružiti priliku koju će objeručke prihvatiti i maksimalno iskoristiti. Dijana Hodžić sama izrađuje privjeske, različitih oblika i boja. Naučila ih je praviti zahvaljujući prijateljici iz Njemačke i dostupnosti interneta, a cijeli proces je, kako kaže, savladala za dvije sedmice.

„Sa njom sam komunicirala preko Skypea i ona mi je dala neke sheme po pitanju ovih privjesaka i onda sam ih počela praviti. Mnoge slijepe osobe mogu naučiti puno toga i samim time izaći iz kuća, ne samo da budu socijalno isključene već da nešto saznaju i nauče i to je vrlo važno za sve nas“, govori Dijana Hodžić, učesnica na panelu.

Prepreke ruši i Robert, koji uživa putujući i do sada je obišao mnoge zemlje. Najudaljenija država koju je posjetio je Meksiko, a neostvarena želja za sada mu je odlazak u Japan. Putovanje za slijepu osobu, kaže, nije ništa strašno, samo je potrebno odvažiti se i napraviti prvi korak.

„Želim pokazati ljudima da ako neko može sjesti kući i kupiti kartu, to može i slijepa osoba. Putujem normalno kao i svi drugi samo je taj dio koji je nama nepristupačan u jednu ruku prilagođen u tom smislu da mi neko pomogne od aviona i prilikom slijetanja da me smjesti u taksi, ja imam adresu smještaja i odem na svoju destinaciju“, kazao je Robert Kajušić, učesnik na panelu.

Prtistupačnost je jedna od najvažnijih tema za slijepe osobe, te je obuka o korištenju interneta u cilju omogućavanja jednakog pristupa informacijama i komunikacijama put ka inkluzivnom društvu. Deset slijepih osoba iz cijele Bosne i Hercegovine prošlo je obuku o tome kako kreirati i postaviti video na internet, a njihovi radovi predstavljeni su na današnjem panelu.

„Sam proces nije bio tako jednostavan jer je ovo prvi put da slijepe osobe u medijskom prostoru mogu da se predstavljaju na jedan novi način i da potpuno samostalno bez cenzura i dodatnih novinarskih tumačenja mogu da prenose realnu sliku kako žive, kakvi ih problemi okružuju“, rekao je Hamdo Kentra, instruktor za obuku rada na računaru za slijepe osobe.

Asistivna tehnologija pruža veći nivo samostalnosti, no direktorica Udruženja građana oštećenog vida navodi da je to ipak mač sa dvije oštrice.

„Asistivna tehnologija može i omogućiti pristupačnost osobama s invaliditetom, a može je i ograničiti što ovisi o tome koliko su usluge i proizvodi pristupačni osobama s invaliditetom“, kaže Tifa Tučić, izvršna direktorica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

Slijepe osobe suočavaju se sa mnogim preprekama kada je riječ o korištenju interneta te im je obuka koju su prošli bila veoma značajna u smislu da premoste te prepreke. U svemu tome im pomaže i online asistent.

„Asistent je Lana. Govorni program program se zove Lana i ona mi sve čita. Na primjer, ako ću na Youtube, ukucam Y, ona meni to učita i onda slušam muziku, svijet filma…“, objašnjava Adrijana Salkanović, učesnica na panelu.

Uprkos predrasudama koje se vežu za slijepe osobe, učesnici današnjeg panela su dokazali da mogu apsolutno sve, bez obzira na svoj invaliditet. Na kraju krajeva, čovjek samo srcem dobro vidi.

Vezane vijesti

TUZLA