15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

Razvoj Tuzle: Realizovano 38 projekata vrijednih više od 16 miliona KM

Na sjednici kolegija gradonačelnika Tuzle razmatrana je Informacija o realizaciji integrisane strategije razvoja Grada Tuzle do 2026. godine, koja obuhvata period implementacije od 2023. do 2026. godine i izrađena je uz podršku projekta integrisanog lokalnog razvoja i saradnje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Ključni preduslov za realizaciju planiranih aktivnosti i projekata jest donošenje budžeta, što uključuje budžet za 2023. godinu. Realizacija planiranih projekata također mora biti usklađena s ostvarenjem prihoda. U 2023. godini, postignut je napredak u oblasti društvenog razvoja kroz unapređenje lokalne infrastrukture, izgradnju i obnovu saobraćajnica, vodosnabdijevanja, vrelovodne mreže, energetske efikasnosti i slično. U sektoru ekonomskog razvoja, podržani su početnici u poslovanju, podržan je razvoj poljoprivrede te promovisano poduzetništvo i ekonomski razvoj.

Ukupno je realizovano 38 projekata ukupne vrijednosti nešto veće od 16 miliona KM, što predstavlja 63.04% planiranih sredstava za projekte u 2023. godini. Od realizovanih projekata, 4 su ekonomska, 25 društvenih i 9 ekoloških projekata. Finansiranje ekonomskih projekata iznosilo je više od 507 hiljada KM, a vrijednost realiziranih strateških aktivnosti dostigla je 97.63%. U društvenom sektoru, realizovano je ukupno 25 projekata uz budžet veći od 12 miliona KM, uz angažovanje i sredstava viših nivoa vlasti i građana. U sektoru zaštite životne sredine, realizovano je 9 projekata s budžetom od preko 3 i po miliona KM. Ovi projekti obuhvatili su energetsku efikasnost, modernizaciju sistema upravljanja otpadom, sanaciju klizišta, čišćenje vodotoka te ozelenjavanje i ukrašavanje javnih površina grada Tuzle.

Vezane vijesti

TUZLA