29 C
Tuzla
18.06.2024.

Sead Jogunčić: ”Želja mi je da ponovo samostalno hodam”

2015. godina iz korijena je promijenila život porodice Jogunčić. U teškoj saobraćajnoj nesreći njihov sin Sead zadobio je teške tjelesne povrede, dok je njegov prijatelj smrtno stradao. Sjećanja na kobnu noć i danas naviru. Majka kaže da je sve nekako predosjećala.

”Mene je uhvatila nemoć od pola 12 neka, počela sam se znojit, gubit. Oko pola 4 su četiri policajca došla na vrata, neko kuca, ja sam bosa strčala niz stepenice. Policija je rekla samo jedan je mrtav, jedan je živ morate ići da identifikujete tijelo”, priča nam Amira Jogunčić, Seadova majka. 

Seadu su sjećanja, kaže i sam, mutna.

”Sjećam se tog dana i noći, al tog udesa, tog udara ne. Samo se sjećam kako sam iz kuće izašao, to je jedino čega se sjećam”, navodi Sead Jogunčić. 

Dva i po mjeseca proveo je u komi, a nešto više na intenzivnoj njezi. Nakon toga kreće njegova lavovska borba. Bilo mu je teško, priča nam. Životne navike morale su se promijeniti, a izlazak u grad postala je samo želja.

”Kada vidite da tvoji drugovi, vršnjaci hodaju, idu u grad, a ti se boriš za jedan mali samostalni korak to je stvarno teško. I dan danas je tako, ali hvala Bogu pa sam ja bolje pa je i bolja situacija”, ističe Sead. 

U to smo se i sami uvjerili. Sead nas je dočekao na ulazu u zgradu svog doma. Posljednje tri godine, redovno trenira, u čemu mu pomaže trenerica Kada Delić Selimović. Zahvalni su joj na strpljenju i vjeri u njega, od prvog dana.

”Odgovorno tvrdim za tri mjeseca može prohodati ako se bude pridržavao vježbi, fizikalnih terapija i ako bude radio adekvatne vježbe”, rekla je Kada Delić Selimović, direktorica Atletskog kluba Sloboda. 

Do njegovog potpunog izlječenja potrebno je još mnogo. I upravo je jedina želja ove porodice, da ponovo prohoda.

”Ja molim dragog Boga da to dočekam i ništa više”, smatra Seadova majka. 

”Moja najveća želja je da budem samostalan da ovaj štap bacim i da budem kao i svi drugi da bez ičije pomoći, budem samostalan”, rekao je Sead Jogunčić. 

Za njegov potpuni oporavak potrebna je tromjesečna rehabilitacija u Zagrebu koja košta 22 hiljade eura, koje Jogunčići nemaju.

Ukoliko im želite pomoći i ostvariti Seadovu životnu želju, to možete uraditi uplatom na broj računa otvoren u Intesa banci 154 001 00000019-10 ili pozivom na broj 090231024, kojom donirate 2 KM.

Intesa San Paolo banka

Br. žiro računa: 154-001-00000019-10

Broj partije: 994674-22-452860

Pozivom na broj 090231024 donirate 2 KM

Vezane vijesti

TUZLA