7 C
Tuzla
01.03.2024.

„Šefovanje“ i stereotipi: ženski i muški princip, kako upravljamo biznisom?

Pitanja poslovne etike, kulture, filozofije – ali i radne atmosfere pitanja su koja okupiraju pažnju brojnih istraživača diljem svijeta. Razlog je jasan: unaprijediti organizaciju kako bi uposlenici bili što zadovoljniji a profit što veći.  Zadatak je to svih uprava.

Način rukovođenja žena i muškaraca veoma se razlikuju, a jedan spol je daleko pogodniji za položaj šefa, pokazuju rezultati norveške studije. Rukovođenje se, osim na inteligenciji, prije svega zasniva na ličnosti, u većoj mjeri nego kod ljudi na drugačijim pozicijama”, navodi se u istraživanju.

Kome dajete prednost, šefu ili šefici – tema je osme epozode podacsta Taboo Show koju emitujemo večeras od 21:00 sat u programu TV Slon i na našem YouTube kanalu.

Dobre šefove odlikuje pet karakternih osobina: dobro se snalaze u stresnim situacijima, ekstrovertni su, odgovorni, društveno prihvatljivi i otvoreni za nova iskustva.  Četiri osobine su znatno izraženije kod jednog nego kod drugog spola. No šta, kada se na radnom mjestu nagomila stres? Ko se lakše nosi sa stresom a ko sa obavezama, ko je bolji u međuljudskim odnosima, je li bolje imati šeficu ili šefa? Sve ovo smo pitali čitatelje i čitateljice portala rtvslon.ba,  a sve ovo smo pitali i sagovornike nove epiozode podcasta „Taboo Show“ : Enisa Alibalić, dugodišnja novinarka i autorica knjige „Namaste kažem“ i Gabriel Pinkas, doktor humanističkih nauka iz oblasti pedagogije, vanredni profesor Univerziteta u Tuzli – Odsjek za pedagogiju i psihologiju, prodekan za naučno -istraživački rad Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. U epizodi govorimo o prednostima i manama šefova i šefica, o emocijama u poslu, o zdravoj komunikaciji kao i kontekstu društveno prihvatljivog ponašanja (očekivanja).

 Ovu epizodu posebno preporučujemo zaposlenima, ženskim udruženjima ali i muškarcima i ženama na rukovodnim pozicijama. Televizijsko izdanje, zbog programske sheme, traje sat vremena, dok je za sve vas koji o ovoj temi želite saznati nešto više dostupno je i nešto duže online izdanje.

Ukoliko ste propustili prošlomjesečno izdanje podcasta na linku u produžetku možete pogledati snimak emisije u kojoj smo razgovarali o karcinomu dojke.

 

Video podcast TABOO SHOW, novi je projekat RTV Slon u kojem glas dajemo svim ženama. I svim temama o kojima se, po nepisanom pravilu, ne govori dovoljno glasno u javnom prostoru. 

Partneri projekta su: NLB Banka Sarajevo, Lactalis BiH, Oriflame – prirodna švedska kozmetika, Frizerski salon „Dalma D&D“ Tuzla, DSO Level Tuzla, Oxint Tuzla I Dresscode – bh. modni brend za žene i muškarce koji svoju poslovnicu ima u Bingo City Centru Tuzla.

Za sva vaša pitanje, dileme, reakcije, savjete, teme o kojima želite govoriti pišite nam na [email protected].

 

 

Vezane vijesti

TUZLA