15 C
Tuzla
30.11.2023.

Šta kada se udamo: Treba li žena zadržati samo svoje i/ili uzeti muževo prezime?

Ulazak u brak svakako predstavlja veliku prekretnicu za bračne partnere. Obično to podrazumijeva selidbu, preuzimanje na sebe finansijskih obaveza, reorganizaciju načina života, a u slučaju žena i mijenjanje dokumenata koji idu uz novo prezime, što zna biti posebno stresno.

U prošlosti žene na našim prostorima uzimale su muževo prezime i nikakva druga opcija nije nikome padala na pamet. Danas, svjedočimo da sve više žena prilikom udaje uz muževo zadržava i svoje prezime, a neke, mada vrlo rijetko i ulaskom u brak zadrže svoje prezime, bez dodavanja muževog. Vremena se mijenjaju, pa se mijenja i način razmišljanja. Nekada su žene uglavnom bile domaćice, danas su i poznate advokatice, doktorice, vlasnice firmi, novinarke, voditeljice, pjevačice…a sve to ostvarile su noseći svoje prezime, što je jedan od razloga zašto ga se teško odriču.

Zanima nas vaš stav, da li žene trebaju zadržati i svoje ili uzeti samo muževo prezime i koji su razlozi ZA, a koji PROTIV? Za ispunjavanje upitnika neće vam trebati više od dvije minute, a vaši odgovori ostat će anonimni.

Vezane vijesti

TUZLA