30 C
Tuzla
19.06.2024.

Tokom marta u četiri bh. grada Info dani o ESG standardima za kompanije

Tokom marta za kompanije će u četiri bosanskohercegovačka grada – Banja Luka, Sarajevo, Tuzla i Mostar, biti organizovani info dani o ESG standardima.

– U skadu sa nastavkom aktivnosti Vijeća stranih investitora u Bosni i Hercegovini koje se odnose na promociju i uvođenje ESG standarda u kompanijama koje posluju u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu, u martu Vijeće će zajedno sa Advantis broker a.d. Banja Luka, te u partnerstvu sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) i Državnim sekretarijatom za ekonomske poslove (SECO) švicarskog saveznog odjela za ekonomske poslove u sklopu implementacije projekta “ECA ESG PROGRAM – ESG aktivnosti u Bosni i Hercegovini” organizovati Info dane o ESG standardima u četiri bosanskohercegovačka grada Banja Luka, Sarajevo, Tuzla i Mostar – saopćili su organizatori.

Info dani će biti održani:  2. marta u BanjojLluci , 7. marta u Sarajevu  , 14. marta u Tuzli, te 21. marta u Mostaru .

Info dani imaju za cilj upoznati bh. kompanije sa ovim praksama, podijeliti međunarodna i regionalna iskustva o integraciji EGS standarda u donošenje odluka o ulaganju i pokrenuti dijalog o izazovima i mogućnostima usvajanja ESG standarda i načela u osnovnu djelatnost bh. kompanija.

ESG je akronim za Environmental, Social and Governance, što u prevodu znači zaštita okoliša, društvena odgovornost i korporativno upravljanje.

Pitanje uvođenja i poštivanja ESG standarda postaju sve više zastupljena u poslovanju, naročito zbog činjenice da odgovorni investitori širom svijeta sve više vode računa o zaštiti životne sredine, poštovanju prava radnika i dobrom upravljanju kompanijama. Trenutno mnoge zemlje zapadne Evrope uvode ESG standarde u svoja nacionalna zakonodavstva i postaju dijelom obaveze za velike korporacije i ohrabruju potpuno novi set kriterijuma i smjernica za dobro upravljanje. S toga, u budućnosti će sve više i više postojati potreba da kompanije iz BiH, naročito izvozno orjentisane kompanije čiji su partneri u zemljama EU, ispune određene ESG standarde.

Kompanije u Bosni i Hercegovini su postale važan segment globalnih lanaca vrijednosti i privlače sve veći udio direktnih stranih investicija. Međutim, nedostatak razumijevanja i ograničena usklađenost sa standardima i principima ESG-a, postaje sve veći rizik za njihovo poslovanje. Sa druge strane, u BiH postoje mnoge kompanije a naročito članice Vijeća stranih investitora koje imaju kapacitet, rezultate i dokaze koji potvrđuju da oni kroz svoje prakse, te obaveze, u velikoj mjeri već ispunjavaju ESG standarde.

RTV Slon / Fena

Vezane vijesti

TUZLA