12.8 C
Tuzla
26.05.2024.

U BiH u prošloj godini 70 posto žrtava trgovine ljudima djeca

Prema statistikima, posljednjih godina u BiH, od 70 % žrtava trgovine ljudima su djeca.  Od 37 identifikovanih žrtava prošle godine, 28 su maloljetnici koji su uglavnom iskorištavani kroz prosjačenje.

Slučajevi prosjačenja se evidentiraju kroz prekršaj, kroz krivično djelo zapuštanje djeteta i maloljetnika i kroz trgovinu ljudima. Tuzlanski kanton je u tom pogledu napravio veliki napredak.

“Uprava policije MUP-a TK je tokom proteklih godina razvila kadrovske i organizacijske kapacitete te je sa Tužilaštvom TK uspješno u nekoliko slučajeva trgovine ljudima gdje su počinioci kažnjeni pravosnažno i nepravosnažno na visoke kazne zatvora od pet do 22 godine”- istakao je Memhedalija Fišeković, inspektor MUP-a TK i koordinator Koordinacijskog tima za borbu protiv trgovine ljudima u TK.

Prosjačenje odraslih je u ekspanziji u BiH, a prekršajne kazne nisu efikasne jer oni koji prose, nemaju novca da plate. Sa druge strane, oni koji daju novac, ne mogu biti kažnjeni.

Tuzlanski kanton želi to promijeniti pa je koordionacioni tim u nastojanju da pokrene inicijativu za izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru.

“Ako uzmemo u obzir da je prosjačenje u najmanju ruku prekršaj, šta drugo građani rade nego potiču činjenje prekršaja, odnosno, prekršaja javnog reda i mira. To je u najmanju ruku, da ne govorimo o eksploataciji, odnosno, krivičnom djelu trgovine ljudima”- izjavila je Mirsada Bajramović iz Udruženja „Zemlja djece u BiH“ Tuzla.

U Tuzli primjetno manje dječijeg prosjačenja, trebaju li građani biti kažnjeni jer im daju novac?

Vezane vijesti

TUZLA