13.9 C
Tuzla
26.05.2024.

U Tuzli primjetno manje dječijeg prosjačenja, trebaju li građani biti kažnjeni jer im daju novac?

Ovakav prizor često možemo vidjeti na gradskim ulicama. Dok neka djeca vrijeme provode u parkovima, na toboganima i ljuljama, druga su izložena prosjačenju.

U prošloj godini Mobilni tim za borbu protiv trgovine ljudima u Tuzli je evidentirao 161 osobu prisiljenu na prosjačenje od čega je 28 -ero djece. Neka od njih imala su sreću da budu sklonjena sa ulice no za većinu to je još uvijek nemoguće.

„ Kada govorimo o razlici smještene i nesmještene djece u prihvatilišta moram naglasiti da se radi o djeci koja su bila sa roditeljima i nije ih bilo moguće izuzeti sa ulice u tom trenutku jer su bile osobe koje su bile s njima. Policija je identifikovala osobe i protiv njih smo podnijeli krivične prijave za zanemarivanje i zapuštanje“, istakao je Nedeljko Jurkić, koordinator mobilnog i identifikacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima Tuzla. 

Najčešći slučajevi dječijeg prosjačenja bilježe se u romskim zajednicama, no iz ovog problema nisu isključena ni druga djeca. Iz tog razloga neophodno je bilo, kažu stručnjaci sistemski djelovati da bi za pozitivan rezultat imali na desetine djece kojima je omogućeno okruženje za zdravo i sretno odrastanje.

„ Neka od te djece utvrdili smo da nisu imali priliku da koriste toalet, pribor za jelo, priliku da spavaju na krevetu. Neophodno je bilo liječiti njihove potrebe, higijensku i pismenu zapuštenost. Neki su imali priliku da prvi put drže olovku u ruci a imali su osam, devet, deset i više godina“, Mehmedalija Fišeković, koordinator Koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima Uprave policije MUP-a TK. 

Da pomaka u našem gradu ima, pokazuju i podaci zabilježeni u prva tri mjeseca ove godine. Evidentirano je 40 osoba koje su bile izložene prosjačenju od čega samo devetoro djece. Rezultati bi bili i bolji, navode eksperti da građani imaju više razumijevanja i ne daju podršku prosjačenju.

„ Izloženi smo vrlo ružnim scenama, na ulici nas napadaju, gdje nam govore ko smo mi da uskraćujemo njihovo pravo da oni ako hoće dati tu marku da će je dati. To nam je otežavajući problem u radu jer ni u Zakonu nemamo definisano da osobe koje daju novac da se mogu prekršajno kazniti“, istakao je Nedeljko Jurkić, koordinator mobilnog i identifikacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima Tuzla.

Zbog toga će u narednom periodu biti upućena inicijativa za izmjene Zakona o javnom redu i miru a koja bi se odnosila na to da građani koji daju novac onima koji prose budu kažnjeni iznosom od 200 do 400 KM.

„ U smislu da podignemo odgovornost građana koji daju novac djeci i odraslim osobama koje prosjače. Ako uzmemo u obzir da je prosjačenje u najmanju ruku prekršaj, šta drugo građani čine nego potiču činjenje prekršaja odnosno kršenje javnog reda i mira. To je u najmanju ruku a da ne govorimo o eksploataciji i trgovini ljudima“, navela je Mirsada Bajramović, predstavnica Udruženja „Zemlja djece u BiH“.

Sada je kaže na zastupnicima u Skupštini TK da udare finalni pečat na ovu inicijativu. Bilo kako bilo, smatraju naši sagovornici, bez obzira na iznos, kazne za građane će djelovati preventivno na suzbijanje prosjačenja i djece i odraslih.

Vezane vijesti

TUZLA