5 C
Tuzla
17.04.2024.

U Tuzli održana radionica ”Uloga zajednice u prevenciji incidenata počinjenjih iz mržnje i predrasuda”

U Bosni i Hercegovini nisu rijetki slučajevi krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda.

Dominiraju djela motivisana etničkom odnosno nacionalnom pripadnosti, poput razbojništva i otuđenja tuđe stvari, podaci su Misije OSCE-a u BiH koja je organizovala u Tuzli radionicu ”Uloga zajednice u prevenciji incidenata počinjenih iz mržnje i predrasuda”.

Razgovarano je o ulozi nadležnih institucija u prevenciji takvih incidenata i važnosti razumijevanja i tolerancije među ljudima.

”Naravno da je akcenat na prevenciji. Akcenat je na stvaranju ambijenta, klime u zajednici, u društvu koji će istaći sve pozitivne stvari i međunanacionog bogatstva koju BiH ima. Jako je bitno raditi, ne samo na prevenciji, ne samo na adekvatnom procesuiranju, nego i na adekvatnom prikupljanju statistika, tako da možemo na osnovu statističkih podataka reći, da imamo problem, ili nemamo problem ili naš problem je u razini koje evropske zemlje imaju u ovoj oblasti”, navodi Amra Hamidović, pravna savjetnica Misije OSCE-a u BiH.

Službenica za demokratski razvoj Misije OSCE-a u BiH – Ured u Tuzli Dragica Karadžin navodi da Misija OSCE-a – Ured u Tuzli radi kontinuirano sa Koalicijom za borbu protiv mržnje koja je formirana u Tuzli 2017. godine.

”Zaista na naše zadovoljstvo, Koalicija je do sada provela niz aktivnosti koje se odnose na promociju pozitivnih primjera tolerancije i razumijevanja, sa akcentom na integraciju marginazliranih grupa i osudi takvih incidenata kada je dogode, a dogode se nažalost”, navodi Karadžin.

Vezane vijesti

TUZLA