20 C
Tuzla
23.09.2023.

Učenici iz BiH učestvuju u međunarodnim istraživanjima TIMSS i ICILS

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) BiH započela je s provedbom međunarodnih istraživanja računarske i informacijske pismenosti (ICILS) i istraživanja trendova u znanju matematike i prirodnih nauka (TIMSS).

Bosanskohercegovački učenici po prvi put učestvuju u ICILS-u, a treći put u istraživanju TIMSS, novost je u tome što će zadatke iz oba istraživanja raditi na računalima. TIMSS 2023 istraživanje bit će provedeno u 129 osnovnih škola BiH, a u njemu će učestvovati oko 4.000 učenika četvrtog razreda, saopćeno je iz agencije APOSO.

Za razliku od prethodnih ciklusa TIMSS istraživanja, u kojima je BiH učestvovala 2007. i 2019. godine, ovog puta učenici će TIMSS zadatke iz matematike i prirodnih nauka raditi na računarima, u e-okruženju. Osim procjene obrazovnih postignuća učenika, upitnici koje budu popunjavali učenici, njihovi roditelji, učitelji i direktori škola pružit će podatke o obrazovnom i porodičnom kontekstu u kojem djeca uče.

U međunarodnom istraživanju računarske i informacijske pismenosti ove godine učestvovat će oko 3.000 učenika osmog razreda iz 112 osnovnih škola. Riječ je o relativno novom istraživanju koje mjeri razlike u računarskoj i informacijskoj pismenosti učenika na međunarodnom nivou.

U fokusu istraživanja su sposobnosti i vještine učenika za prikupljanje i produkciju digitalnih informacija, odnosno procjene nivoa ključne informatičke pismenosti i razumijevanja sigurne i primjerene upotrebe digitalnih informacija.

Učenici će u TIMSS i ICILS istraživanjima učestvovati do kraja školske godine, a rezultati će biti objavljeni krajem 2024. godine.

Oba istraživanja u Bosni i Hercegovini provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u saradnji s Međunarodnim udruženjem za evaluaciju obrazovnih postignuća (IEA).

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO