25 C
Tuzla
28.05.2024.

Učenici Romi iz TK dobili novčane nagrade za odličan uspjeh

Četrdesetsedam učenika osnovnih i srednjih škola koji dolaze iz romske populacije, danas su dobili priznanja i novčane nagrade za svoj odličan uspjeh. Svi su ponosni na sebe, ali i sretni što je resorno kantonalno ministarstvo prepoznalo njihov trud i rad, a mnogi već imaju planove i za fakultet.

Idem u osnovnu školu Kiseljak, i imam jednu veliku želju i voljela bih da mi se ostvari, da postanem doktorica“, rekla je Dalila Mujić, učenica OŠ Kiseljak.

Istu želju ima i nešto starija Dalilina školska drugarica Ajla.

Planovi su za budućnost da upišem medicinu, mislim da će mi to najbolje ići“, rekla je Ajla Merdanović, učenica OŠ Kiseljak.

Priznanja i jednokratnu novčanu pomoć dobilo je i pet srednjoškolaca, a među njima je i Armin Osmanović. Za svoj trud je i ranije dobijao nagrade i smatra da je obrazovanje važno za svakoga, a naročito za romsku djecu, koju roditelji često ne šalju u školu, uglavnom zbog nedostatka novca.

Pa preporučio bih svima da šalju svoju djecu u školu jer bez škole nema ništa“, kazao je Armin Osmanović, učenik Mašinske škole Gračanica.

U Tuzlanskom kantonu se, prema podacima romskih udruženja, školuje oko 600 romske djece. Po ovome, Tuzlanski kanton prednjači u Federaciji BiH, a iz resornog kantonalnog ministarstva ističu da je tome doprinijela i podrška Vlade i stipendije za učenike Rome.

Mi također dajemo i druge vrste stipendija svim nacionalnim manjinama ali se dominatno javljaju Romi u toj oblasti. Ponovo ćemo raspisati poziv u narednom periodu, do sada smo već dva puta provodili sličan poziv i pokazalo se kao odličan stimulans da ti učenici nastave uspješno školovanje“, istakao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

A školovanje doprinosi i zapošljavanju. To govori i statistika.

Kroz naše istraživanje pokazalo se da se Romi zapošljavaju zato što imaju srednje obrazovanje“, rekao je Mehmed Mujić, saradnik za romska pitanja u Ministarstvu obrazovanja i nauke TK.

Obrazovanje ali i sve ostale segmente života kada su u pitanju Romi, podržava i misija OSCE-a u BiH, iz koje su najavili nastavak rada na projektima koji bi poboljšali život ove populacije.

Znate da je jedna od tema kojima se OSCE dobro bavi i ljudska prava. S obzirom da je ovo populacija koja se još uvijek nalazi na periferiji društvenih događaja, itekako je važno dati im podršku kako bi postali ravnopravni sa svima u BiH“, rekao je Damir Gnjidić, šef Ureda misije OSCE-a u Tuzli.

Na Svjetski dan Roma, poručeno je i da bi osim udruženja i međunarodnih organizacija, na poboljšanju statusa Roma trebale raditi i državne institucije.

U Parlamentu odnosno u institucijama gdje se kreiraju politke danas se ništa neće desiti i bit ćemo jedina država u svijetu koja ne obilježava 8. april – Svjetski dan Roma“, istakao je Nedžad Jusić, aktivista Udruženja „Euro Rom“.

Nekoj promjeni na bolje nadaju se i ovi mladi ljudi, koji su još jednom pokazali da itekako mogu biti ravnopravni sa svima, ali i u redovima gdje su najbolji učenici.

Vezane vijesti

TUZLA