5 C
Tuzla
02.04.2023.

Udruženje Srce za djecu uručilo mobilni UZ aparat Dječijoj klinici u Tuzli

U posljednjih sedam godina na liječenju u Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla bilo je više od  100 novootrkivenih slučajeva malignih oboljenja kod djece. Oko 60 posto malignih oboljenja kod djece su akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema i maligni limfomi. Trenutno se od malignih bolesti liječi 16 – etero djece, a cilj svih je pružiti im što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Tome će sigurno doprinijeti i savremeni mobilni ultrazvučni aparat kojeg je Dječijoj klinici doniralo Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”.

U svakom slučaju koristit će nam i ove za djecu prilagodljive sonde, prije svega linearna sonda, zahvaljujući kojoj će naši dječiji hirurzi, kojima je to rutina uz startno, znači nakon postavljanja dijagnoze neke maligne bolesti aplicirati centralni venski kateter i na ovaj način ćemo sigurno povećati kvalitet i nivo zdravstvene zaštite” istakla je doc.dr.med.sc Lejla Osmančević, nečelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

Sada će djeci koja boluju od teških bolesti dijagnostičke procedure moći biti urađene direktno na odjelu dječije hematoonkologije, čime će se izbjeći kontakt sa drugim pacijentima, a samim tim i mogućnost zaraze nekom virusnom infekcijom. Ultrazvučni aparat bit će korišten za sve pacijente koji budu hospitalizirani i čije zdravstveno stanje bude zahtijevalo ultrazvučnu dijagnostiku, a takvih je na dječijoj Klinici u Tuzli do 6000 godišnje.

Aparat je jedan između ostalog koje je Udruženje do sada doniralo doniralo odjeljenju i našlo se na odjeljenju i Klinici za dječije bolesti jer u svakom slučaju sve ono što doniraju koriste svoj djeci ne samo djeci koja imaju novootkrivenu zloćudnu bolest i koja se liječe, već i ostali pacijenti sa drugim hroničnim bolestima na klinici” istakla je prm.dr.Amila Latifagić,šefica Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti Tuzla. 

Vrijednost ultrazvučnog aparat je 50 hiljada KM, koje je Udruženje prikupilo sa Američkom trgovačkom komorom u BiH i Udruženjem roditelja oboljele od malignih bolesti “Iskra”

Mi iz Udruženja smo jako ponosni da smo animirali društvenu zajednicu i da brinemo i da svi zajedno vodimo računa o zdarvlju naše djece da olakšamo da ne trebaju da misle ni o čemu drugom, samoda su roditelji fokusirani na dijete na liječenje na ono što je potrebno djetetu a sve druge stvari da brine medicinsko osoblje, mi iz Udruženja” rekao je Fikret Kubat, direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”

Učešće u akciji nabavke ultrazvučnog aparata uzeo je i Grad Tuzla.

Gdje se još jednom pokazalo da samo sinergijom nevladinog sektora realnog sektora i javvnog sektora možemo napraviti veliki iskorak, ka boljem društvenom ambijentu, ka boljem zdravstvenom ambijentu, ka boljem životnom ambijentu” kazao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle

Pored Klinike za dječije bolesti u Tuzli donacije su obezbijeđene i za hematooonkološka odjeljenja u Mostaru i Banja Luci.

POSLJEDNJE DODANO