30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Novi vid podrške za UKC Tuzla, milion KM za adaptaciju prostora u tri klinike

Većina objekata Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla je u lošem stanju zbog starosti. Milion KM je malo sredstava za obnovu, pa će od ovih sredstava krenuti adaptacija u tri klinike.

”Ja to smatram početkom nekog novog vremena i prepoznavanja vremena u kome jesmo da se naprave izmaci u zdravstvu TK, dominantno u tom prostornom uređenju, nabavci opreme, svakako”, rekao je dr. Denijal Tulumović, direktor UKC-a Tuzla. 

Za nabavku opreme i rad UKC-a, kantonalna Vlada je u ovoj godini izdvojila 23 miliona maraka. Novac predviđen novim ugovorima je od sutra na raspolaganju Kliničkom centru koji može krenuti u proces javne nabavke.

”Mislim da je najteže ovdje raspisivanje tendera. Mislim da će ići veoma brzo da bi krenula ta adaptacija, jer ovim idemo u poboljšanje usluga prvo našim pacijentima, a onda i uposlenicima”, smatra Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva TK. 

Od oko milion maraka, najveći dio planiran je za rekonstrukciju porodilišta odnosno Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Poseban je značaj za ovaj odjel koji je mjesto početka novog života. Inicijatorica dodjele sredstava vjeruje da će ovo uticati na sam natalitet u kantonu.

”S obzirom da smo i posljednjih godina značajno radili na poboljšanju pronatalitetne politike, procijenili smo da je i humanizacija uslova za porođaje na Ginekološko-akušerskoj klinici jedna od presudnih faktora koji će na neki način poboljšati natalitet, odnosno prirodnu stopu nataliteta”, navela je Zumra Begić, poslanica u Skupštini TK. 

Za prvu fazu adaptacije Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju osigurano je 300 hiljada KM. Bit će pripremljeno pet kreveta za hospitalizaciju pacijenata.

”I trenutno radimo veliki posao na Klinici za psihijatriju, Odjeljenje za dječiju adolescentnu psihijatriju funkcioniše, svakodnevno se obavlja veliki broj pregleda djece ne samo sa područja TK, tu je i Brčko Distrikt, Republika Srpska i drugi kantoni. Sem ambulantnih pregleda, održavaju se grupe redovne djece/adolescenata”, istakla je dr. Nerminka Aljukić, načelnica Klinike za psihijatriju UKC-a Tuzla. 

Iz ove Klinike vjeruju da će nakon adaptacije imati i dovoljno kadra koji će raditi sa mladim pacijentima u budućnosti.

Vezane vijesti

TUZLA