10.5 C
Tuzla
21.04.2024.

UNTZ: Promovisana 24 doktora nauka, prof. Rosensaftu dodijeljen počasni doktorat

Nakon višegodišnjeg učenja i želje za novim znanjem, Vildana je stekla titulu doktora nauka iz oblasti ekonomije. Kaže da je ponekad bilo teško, ali uz jaku volju, sve se isplatilo, jer ponos kojeg su danas osim Vildane, osjetili i njeni članovi porodice, vrijedi svake neprospavane noći provedene uz knjigu.
“Kada krenete u taj proces vrlo često želite da odustanete. Nekada nemate dovoljno ni volje, ni želje ali na kraju kad to sve završite, vidite da je to sve vrijedilo. Dakle, poruka je koliko god bilo teško, zamorno i naporno nikada ne trebate odustajati, sve će se postići samo ako uvijek budete imali volje i želje”, kazala je Vildana Altumbabić, dr. ekonomskih nauka.
Osim Vildane, treći ciklus studija završila su još 23 studenta Univerziteta u Tuzli.
“Doktoranti su sa svih naučnih oblasti na 12 fakulteta i Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli i ovime se oni pridružuju zajednici od 900 doktora nauka koliko ih je za ovih 47 godina promovisano na Univerzitetu u Tuzli”, rekla je prof.dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.
“Veoma je značajno što imamo novu generaciju doktoranata, ovo govori o razvoju Univerziteta i kvalitetu”, kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.
Univerzitet u Tuzli je dodijelio i jedan specijalni doktorat i to Menahemu Rozensaftu (Menachemu Rosensaftu). Rosensaft je potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, profesor i borac za ljudska prava. On je jučer prisustvovao i obilježavanju godišnjice genocida u Potočarima, gdje je naglasio da čitav svijet treba neprestano govoriti o ovom zločinu koji se nikada ne smije ponoviti.
“Duboko sam počašćen što dobijam ovaj počasni doktorat na Univerzitetu u Tuzli, naročito zato što on dolazi sa Pravnog fakulteta. Ono što se dogodilo u Srebrenici je potpuni raspad pravnog sistema. To je onaj isti raspad koji je dozvolio da se dogodi Jasenovac i Auschwitz. Kao sin dvije osobe koje su preživjele Auschwitz moram da vodim da računa da se nikad ne zaboravi šta se dogodilo u holokaustu ali i da se ne zaboravi genocid nad Bošnjacima u Srebrenici”, rekao je Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa.
Rosensaft se obratio i studentima Univerziteta u Tuzli kazavši im da nikada ne odustaju od svojih snova i da sa novom titulom budu najbolji predstavnici svoje zemlje.

Vezane vijesti

TUZLA