10.5 C
Tuzla
23.04.2024.

Usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada smanjit će broj nezaposlenih

Pronaći posao nakon završetka srednjeg obrazovanja jedan je od ciljeva mnogih srednjoškolaca. No, to je u većini slučajeva problem jer nemaju dovoljno radnog iskustva, ili nisu prošli stručnu praksu kroz školovanje. Primjeri ovog problema zapaženi su u svakom gradu u Tuzlanskom kanonu, pa tako i u Srebreniku. Iz tog razloga, danas je potpisan memorandum o usklađivanju obrazovne politike sa potrebama tržišta rada.

To znači da obezbijedimo uslove gdje će naši učenici imati kvalitetnu praktičnu nastavu koja će biti tranzitni period ka tome da se brzo mogu integrisati na tržište rada”, kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Neusklađenost sa potrebama tržišta rada u dosadašnjem periodu zbog naslijeđenih obrazovnih politika rezultirala je pripremama učenika ili za službu za zapošljavanje ili za potrebe tržišta rada članica EU, istaknuto je ovom prilikom.

Smatram posebnim uspjehom što ovaj dokument garantuje mladim sugrađanima da će nakon završenog redovnog obrazovanja imati stalno zaposlenje na području grada Srebrenika”, istakao je Nermin Tursić, v.d. gradonačelnika Srebrenika.

Javna ustanova Mješovita srednja škola Srebrenik druga je po veličini srednjih škola u Tuzlanskom kantonu. Na listi zanimanja za koja se učenici u ovoj školi opredjeljuju su i ona deficitarna. Prema riječima direktora ove škole, potrebno je mladim ljudima pružiti priliku za usavršavanje i stvoriti im radna mjesta kako bi ostali u Bosni i Hercegovini.

Nastojimo jednostavno da naši učenici ostanu u Bosni i Hercegovini i zbog toga želimo otvoriti nova zanimanja kako bi ostali jer nema bolje zemlje od Bosne Hercegovine. Zavarivači, bravari, stolari, kuhari, frizeri, električari. Te struke su sve potrebne tržištu”, rekao je Mehmedalija Smajlović, direktor JU MSŠ Srebrenik.

Istog mišljenja su i u Udruženju privrednika Srebrenika koji su već i ranije bili učenicima na raspolaganju za sticanje praktičnog znanja. Kako navode, učestvovali su i u raznim projektima koji su pomogli učenicima da budu spremni za tržište rada.

Praktično smo učestvovali u opremanju radionica u srednjoškolskom centru da učenici po završetku rada budu spremni za rad u privredi”, naveo je Sulejman Hercegovac, predsjednik Udruženja privrednika grada Srebrenik. 

Pored ovoga, Memorandumom se želi definisati upisna politika prema potrebama tržišta rada te omogućiti stipendiranje srednjoškolcima.

Vezane vijesti

TUZLA