25 C
Tuzla
28.05.2024.

Vijeće za štampu – Stručni skup posvećen kriminalizaciji klevete

Mediji u Bosni i Hercegovini svakodnevno se suočavaju sa sve većim pritiskom, a kamen temeljac slobode izražavanja u BiH doveden je u pitanje. Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, uz podršku Vlade Švicarske, u tom je kontekstu u Konjicu organizovalo konferenciju za novinare i urednike “Kleveta je kriminalizirana u Republici Srpskoj – Kako dalje?”.

Konferencija je okupila novinare i urednike iz cijele BiH, kao i predstavnike pravosuđa i međunarodnih organizacija.

U uvodnom dijelu konferencije učesnicima su se obratili ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn i izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH Dženana Burek.

Daniel Hunn naveo je da su mediji stub demokratije koji pruža nezavisne informacije građanima i biračima – osnažujući ih da donose političke odluke temeljene na potkrijepljenim informacijama. Da bi obavljali svoje zadatke, smatra on, mediji moraju biti pouzdani, mora im se vjerovati i moraju biti nezavisni – posebno od političkog utjecaja. Demokratija bez funkcionalnih medija je, u konačnici nefunkcionalna demokratija, poručio je.

– Ova konferencija je važna za razumijevanje izazova sa kojima se mediji u BiH suočavaju, i mehanizama koji sužavaju i sputavaju rad medijskih profesionalaca. Nadam da će ova konferencija dati preporuke o tome kako se nositi s ovim izazovima i mehanizmima kako bi se demokratske strukture podržale u stanju funkcionisanja – podvukao je Hunn.

Dženana Burek smatra da su mediji danas u jako izazovnim i teškim vremenima, a da je novinarstvo časna profesija koju, nažalost, moramo braniti.

Na konferenciji je premijerno predstavljena Analiza o utjecaju kriminalizacije klevete na slobodu izražavanja u BiH, koju je za potrebe projekta izradila advokatica Jovana Kisin Zagajac.

– Moja glavna kritika od momenta objavljenog Nacrta zakona jeste da zakonodavac nije dovoljno precizno regulisao i objasnio šta je ustvari zabranjeno ponašanje. To smo amandmanima uspjeli da ispravimo kada je u pitanju kleveta. Međutim, iako su svi fokusirani na klevetu, u ovim usvojenim Izmjenama i dopunima KZ-a krije se još jedno opasnije krivično djelo, a to je iznošenje porodičnih i ličnih prilika koje zaista može da inkriminiše bilo koga od vas, čak i ukoliko pišete i objavite istinit sadržaj – upozorila je Kisin Zagajac.

U prvom panelu “Mediji na optuženičkoj klupi” govorili su glavni i odgovorni urednici vodećih medija u BiH: Sandra Gojković – Arbutina, Vildana Selimbegović, Berislav Jurič, Aladin Abdagić i Aleksandar Trifunović, dok se tokom drugog panela, prvog dana konferencije, razgovaralo o zaštiti novinara/ki u parničnom i krivičnom postupku. Na panelu su govorili advokati Jovana Kisin Zagajac, Adna Dobojlić i Vlado Adamović.

Drugi dan konferencije počeo je panelom “Međunarodna praksa zaštite slobode izražavanja i bh. iskustva”. Na panelu su govorili Dženana Burek, Elvira Jukić – Mujkić, savjetnica za medije u odjelu za komunikacije EU u BiH, Šejla Maslo Čerkić, pravna savjetnica OSCE-a, Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo i Fuad Kovačević, član upravnog odbora udruženja „BH novinari“.

Na konferenciji su doneseni zaključci o hitnim i neophodnim koracima koji će biti poduzeti u narednom periodu. Između ostalog, bit će zakazana vanredna sjednica Skupštine Vijeća za štampu i online medije u BiH zbog aktuelne situacije. Zatim, bit će inicirana saradnja sa CEST-ovima o neophodnosti stalne edukacije tužilaca i sudija o primjeni Izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske koje su stupile na snagu u augustu 2023., bit će razmotreno usaglašavanje smjernica o primjeni Krivičnog zakonika RS koje bi VSTV uputio prema tužilaštvima, te upućen apel Evropskoj komisiji da se u Izvještaju za BiH 2023. mora jasno osuditi donošenje zakona i retrogradnih politika koje su uništile slobodu izražavanja u BiH.

Potcrtana je važnost edukacije medija o standardima profesionalnog izvještavanja sadržanim u Kodeksu za štampane i online medije BiH, mladih novinara koji tek započinju novinarsku karijeru kao i iskusnih novinara o najnovijim izmjenama zakonodavstva i izazovima.

Smjernice će biti objavljene na zvaničnoj stranici Vijeća za štampu i online medije u BiH i podijeljene svim medijima, saopćeno je iz Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Vezane vijesti

TUZLA