2.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Vlada FBiH – Nastavak finansijske podrške obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici

Federalna vlada usvojila je izvještaj o poduzetim aktivnostima i finansijskoj podršci pruženoj od institucija iz Federacije BiH u 2022. godini, koji je dostavio Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine godišnjice genocida nad Bošnjacima Sigurne zone UN-a Srebrenica.

Vlada je danas zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da se stavi na raspolaganje sa svojim ljudstvom, opremom i materijalno-tehničkim sredstvima za organizovanje i obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima i realizacije Marša mira u 2023. godini.

Od Organizacionog odbora zatražila je da joj, po završetku obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, dostavi objedinjeni izvještaj o poduzetim aktivnostima i finansijskoj podršci pruženoj od  institucija iz FBiH.

Kako je danas zaključeno, Vlada FBiH će iz Budžeta za 2023. godinu obezbijediti dodatna sredstva od 50.000 KM za direktnu podršku Organizacionom odboru za programske aktivnosti koje se finansiraju preko budžeta općine Srebrenica.

Napomenimo, isti iznos budžetskih sredstava Vlada FBiH je i u protekloj godini obezbijedila za direktnu podršku Organizacionom odboru za programske aktivnosti koje se finansiraju preko budžeta općine Srebrenica.

U izvještaju Organizacionog odbora navedene su aktivnosti na realizaciji marševa mira u 2022. godini Nezuk (Općina Sapna) – Potočari (Općina Srebrenica) i  Marša mira u 2022. godini na relaciji Žepa – Potočari.

Izvještajem su obuhvaćena i materijalno-tehnička sredstva stavljena na raspolaganje za potrebe realizacije izvršenih aktivnosti, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA