32.8 C
Tuzla
19.07.2024.

Život sa 65+: Starost nije bolest – vitalnost je stvar izbora

Svjetska zdravstvena organizacija ističe važnost zdravog načina starenja kao vještine uspješnog održavanja svih funkcionalnih sposobnosti u starosti. Proces starenja je normalan proces kod svakog čovjeka, a ne bolest, dok starenje postaje ometajuće tek kada se pojave određeni zdravstveni problemi. S tim u vezi, naglasak se stavlja na aktivno i zdravo starenje te uživanje u cjelokupnom procesu. Starost nije bolest nego normalna fiziološka pojava i sigurna budućnost svakog čovjeka u značajnoj mjeri ovisi o primjeni pozitivnog zdravstvenog ponašanja tokom starenja.

Zdravo i aktivno starenje nisu sinonimi, no vrlo su povezani s obzirom da jedno ne može bez drugog. Produktivno starenje, prema znanstvenicima Rowe i Khan, uključuje tri najvažnije pretpostavke. Odsustvo bolesti, aktivno sudjelovanje u životu kao i visoke tjelesne te kognitivne sposobnosti – sve to čini krug uspješnog starenja.

Kako zdravo stariti, kako ostati vitalan, koliko redovna fizička aktivnost može usporiti proces starenja ili recimo odgoditi demenciju, teme su o kojima razgovaramo u novoj epizodi podcasta „Taboo Show“.

Nedavno je Crveni križ TK u saradnji sa Fakultetom za sport Univerziteta u Tuzli i sa Mrežom aktivnog stranja u TK pokrenuo program vježbanja za osobe treće životne dobi. Sagovornica četvrte epizode podcasta Taboo Show je Tanja Bijedić, projekt koordinatorica.

U epizodi koju u okviru tv programa emitujemo večeras od 20:00 sati u programu TV Slon i na našem Youube kanalu između ostalog donosimo i savjete šta već sad možemo/te uraditi kako bi svoj prostor i svoje fizičke aktivnosti prilagodili procesu starenja, kako bi umanjili opasnost od padova i povrjeđivanja i kako svakodnevne aktivnosti možemo učiniti da su u funkciji zdravlja i vitalnosti.

Ukoliko ste propustili naše prošlosedmično izdanje u kojem smo govorili o emocionalnoj inteligenciji, socijalnim kompetencijama i cjeloživotnom učenju, snimak epizode možete pogledati u nastavku teksta.

Podsjećamo, u drugoj sezoni podcasta „Taboo Show“ govorimo o temama o kojima se rijetko govori ili često šuti.

Prijatelji projekta Lactalis BiH i frizerski saloni “Dalma D&D” Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA