10.5 C
Tuzla
03.05.2024.

2023. na putu da postane najtoplija godina

Tekuća je godina na putu da postane najtoplija u historiji, objavila je u četvrtak služba Evropske unije za klimatske promjene Copernicus, prenose agencije.

Najtopliji septembar zabilježen na globalnom nivou uslijedio je nakon ljeta s rekordnim temperaturama ove godine, objavio je Copernicus, prenosi agencija dpa.

Temperature u septembru ove godine bile su pola stepena više nego u prethodnom najtoplijem septembru u historiji, a gotovo cijeli stepen više nego u prosječnom septembru između 1991. i 2020. godine.

“Temperature bez presedana za ovo doba godine zabilježene u septembru – nakon rekordnog ljeta – oborile su nove rekorde”, izjavila je Samantha Burgess, zamjenica direktora Službe za klimatske promjene Copernicus.

Temperature tokom 2023. sada su na putu da budu 1,4 stepena Celzijusa iznad predindustrijskih prosječnih temperatura, rekla je Burgess.

To je samo 0,1 stepen ispod cilja postavljenog Pariškim klimatskim sporazumom, koji ima imperativ ograničiti zagrijavanje na 1,5 stepeni do kraja stoljeća.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA