12.8 C
Tuzla
02.05.2024.

Psorijaza je tema večerašnje emisije Zdravlje

Psorijaza (u narodu poznata još i kao ljuskavica) je učestala, hronična nezarazna kožna bolest za koju nije poznat tačan uzrok. Danas se psorijaza smatra sistemskom bolešću koja obuhvata promjene na koži, moguću zahvaćenost zglobova te karakteristične pridružene bolesti.

Od psorijaze boluje oko 1-4 posto svjetske populacije

Nema razlike u pojavi simptoma psorijaze između polova, a bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi (premda se u polovine slučajeva javlja prije 25. godine života).

Psorijaza ima višeuzročnu etiologiju. Genetski i faktori okoliša (infekcije, psihički stres, pušenje, lijekovi) zajednički djeluju u nastanku bolesti.

Epidemiološkim istraživanjima je utvrđeno da, ukoliko oba roditelja imaju psorijazu, vjerojatnost da će je imati i djeca iznosi čak 50 posto.

Svjetski dan prorijaze obilježava se 29. oktobara, a od ove bolesti boluje oko 1-4 posto svjetske populacije, što govori o ozbiljnosti ovog problema. O dijagnostici i terapijskom pristupu u liječenju psorijaze govorimo u ovom izdanju emsije Zdravlje.

 Gošća emisije je dr.med.sci. Senada Resić Džananović, specijalistica dermatovenerologije i v.d. načelnice Klinike za kožne bolesti UKC_a Tuzla.

Emisija Zdravlje je emisija u kojoj govorimo jezikom gledatelja, dajemo prednost temama od širokog zdravstvenog značaja i slušamo vaše potrebe, a ovu epizodu smo snimali u Klinici za kožne bolesti UKC-a Tuzla.

Gledajte nas ponedjeljkom od 21:10 sati u programu TV Slon, u repriznom temrinu utorkom od 16:15 sati.

Ukoliko ste propustili prethodnu epizodu dok čekate novu, večerašnju temu pogledajte prošlo izdanje emsije na linku:

Vezane vijesti

TUZLA