23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

Vučić: Ako usvoje rezoluciju o genocidu u Srebrenici Beograd će morati platiti ratnu odštetu

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u petak da će se krajem aprila na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih naroda naći rezolucija o genocidu u Srebrenici, naglasivši da će nakon toga uslijediti zahtjevi za ukidanje Republike Srpske i da Beograd plati ratnu odštetu.

Tokom obraćanja javnosti, Vučić je rekao da će se rezolucija najvjerojatnije naći na dnevnom redu 27. aprila i dodao da postoje dva razloga za tu inicijativu.

“Jedan razlog je da srpski narod bude kažnjen zbog slobodarske i nezavisne politike, da bude dodatno pritisnut po pitanju Kosova i zbog vanjskopolitičke orijentacije. Drugi je taj da mogu muslimanima širom svijeta pokazati da postoje muslimani koje podržavaju, s obzirom na odnos prema Palestincima i drugim”, kazao je Vučić, prenosi Fena, pozivajući se na Betu.

Naveo je da su Njemačka i Ruanda kopredsjedavajući grupi prijateljstva koja će predložiti rezoluciju, a da su u njoj i SAD, Velika Britanija, Francuska, Nizozemska, Lihtenštajn, Irska, Albanija, Turska, Čile, Slovenija, Novi Zeland, Jordan, Pakistan i Malezija.

“I opet će se kola slomiti na Srbima. Taj akt nema obvezujuću snagu, ali će se odmah sutradan izaći s inicijativom za ukidanje Republike Srpske, na osnovu stava da političke tvorevine koje su zasnovane na genocidu ne mogu postojati. Tražit će i ratnu odštetu od Srbije”, dodao je.

Vučić je rekao da će se Beograd boriti i ukazao da je za usvajanje rezolucije potrebno dvije trećine glasova, ako se računaju glasovi “za” i “protiv”.

“Bit će mnogo suzdržanih, oni računaju da će imati podršku svih 27 članica EU-a, a mi moramo imati 14 koji će biti protiv. Mnogo komplicirana situacija”, rekao je srbijanski predsjednik.

Istaknuo je i da se zapadnim zemljama “žuri” da usvoje tu rezoluciju “zbog izbora u SAD-u i zbog razvoja situacije u Ukrajini i Pojasu Gaze”.

RTV Slon/Fena

Moglo bi vas zanimati:

Ambasada SAD strogo o Dodiku i partnerima

Vezane vijesti

TUZLA