Zdravstvene prednosti bundeve: Namirnica koja jača imunitet i čuva vid

Istraživanja pokazuju da su zdravstvene prednosti bundeve izuzetne i da ova namirnica zasluženo zauzima važno mjesto u ljudskoj ishrani. Iako se koristi hiljadama godina, tek u novije vrijeme bundeva dobija pažnju kakvu zaslužuje, kako u gastronomiji tako i u nutricionizmu.

Jedna od glavnih karakteristika zbog kojih se bundeva smatra ljekovitom hranom jesu njena antimikrobna, antikancerogena i antiinflamatorna svojstva. Ona je bogat izvor fitonutrijenata, vitamina, minerala, proteina i masnih kiselina, a posebno se izdvaja po fitosterolima koji doprinose regulaciji masnoća u krvi. Bundeva sadrži i L-triptofan, aminokiselinu ključnu za proizvodnju serotonina i melatonina, zbog čega se koristi kao podrška u liječenju depresije i problema sa snom.

Zdravstvene prednosti bundeve dolaze i iz njenog snažnog antioksidativnog sastava. Beta-karoten, alfa-karoten i beta-kriptoksantin neutraliziraju slobodne radikale i tako smanjuju rizik od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i raka. Redovna konzumacija pomaže i u jačanju imuniteta jer bundeva sadrži obilje beta-karotena, vitamina C, vitamina E, gvožđa i folata, koji zajedno podstiču rad bijelih krvnih zrnaca i ubrzavaju zacjeljivanje rana.

Zdravstvene prednosti bundeve: Namirnica koja jača imunitet i čuva vid
Plod jeseni koji pored toga što može služiti za pravljenje različitih jela, zdrav je i ima brojne benefite za zdravlje

Posebno je značajna u očuvanju vida. Beta-karoten iz bundeve pretvara se u vitamin A, čiji nedostatak može dovesti do ozbiljnih problema sa vidom, pa čak i sljepoće. Uz to, lutein i zeaksantin smanjuju rizik od degeneracije makule i katarakte, dok vitamini C i E štite očne ćelije od oštećenja.

Osim zdravstvenih prednosti, bundeva je i svestrana namirnica prijatnog, blagog i slatkastog okusa, kremaste teksture i lako se uklapa u razna jela. Pri kupovini je važno birati zrelu sortu, kako bi se u potpunosti iskoristila njena nutritivna vrijednost.

Bundeva se s pravom smatra namirnicom koja jača imunitet, smanjuje rizik od hroničnih bolesti i čuva zdravlje očiju, što je čini nezamjenjivim dijelom uravnotežene prehrane.

pročitajte i ovo