18 C
Tuzla
13.06.2024.

Ambasador O'Brien: Odluku o uvođenju sankcija donijeli smo temeljito, a ne ‘preko noći’

Sve tri osobe koje su stavljene pod sankcije ponašale su se antidejtonski. Odluke o uvođenju sankcija donijeli smo temeljito, na prikupljanju dokaza radio je veliki broj ljudi i nijedna od odluka nije donesena ‘preko noći’, izjavio je na brifingu za bh. novinare ambasador James O’Brien, šef Ureda za koordinaciju sankcija pri State Departmentu.

Kako je poručio, američka vlada usko sarađuje s pravosudnim institucijama u BiH, a ono što funkcionalne institucije rade je da pogledaju i analiziraju prikupljene dokaze, donesu odluke i drže se njih. Smatra da sankcije koje su uveli nisu dovoljne za promjenu stanja, jer je to na građanima koji trebaju reci da ne žele da im zemlju vode ovako ocjenjeni ljudi. Isto vazi, ističe, i za poslovnu zajednicu.

Američko Ministarstvo finansija i trezora (OFAC) jučer je na listu sankcija stavilo bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) RS-a, Dragana Stankovića te Edina Gačanina koji se povezuje s trgovinom drogom.

Vezane vijesti

TUZLA