18.9 C
Tuzla
26.03.2023.

Bh. proizvođači u novim problemima: Srbija uvodi prelevmane na uvoz mlijeka

Srbija je odlučila uvesti prelevmane, od 15 dinara ili 25 feninga na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda kako bi zaštitila domaću proizvodnju. Ova odluka donijela je novi problem bh. proizvođačima, među kojima je i farmer Aljo Mevkić koji se proizvodnjom mlijeka bavi godinama. Za njega i druge farmere ova odluka zbači  više cijene mlijeka na tamošnjem tržištu, a samim tim i manju potražnju.

Ako ova situacija se nastavi u krajnjem slučaju, nemam efekta ako smanjim proizvodnju. Postoji samo opcija da skroz zatvorim farmu, a ne da smanjujem, jer ako smanjim proizvodnju mlijeka, neću moći opstajati“, kazao je Mevkić.

Neće moći opstajati ni drugi mljekari, bez obzira na broj muznih grla. Kažu da bi plaćanje prelevmana od 25 feninga, značilo manji izvoz i ostanak mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH.

Samim tim naše mljekare i naši prerađivači će stvoriti velike zalihe mlijeka u magacinima i napravit će probleme i nama farmerima. Srbija je napravila jedan veliki korak i pravi potez kada je u pitanju proizvodnja mlijeka i zaštita domaće proizvodnje“, rekao je Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka TK.

Bh. poljoprivrednici zahtijevaju od Vijeća ministara BiH da na ovakav potez susjedne zemlje uzvrati istom mjerom.

To su stvari koje mi zahtijevamo zadnjih četiri – pet godina, da se uvedu prelevmani i carine. To se odnosi i na meso i na mlijeko i na žito kao i na brašno“, kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

S obzirom da nadležni još uvijek nemaju odgovor na zahtjeve poljoprivrednika, jedina nada je da Srbija izuzme našu zemlju iz ove odluke.

Mi nemamo mogućnost da uvodimo bilo kakvu recipročnu mjeru. Možda samo možemo očekivati da vidimo sa kolegama iz Srbije da li postoji mogućnost izuzeća BiH budući da se nalazimo zajedno sa njima u CEFTA prostoru, postoji mogućnost da se ovo ne odnosti na privredu BiH“, rekao je Zdravko Marinković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Zbog prelevmana koje će Srbija uvesti, krajnja destinacija brojnim proizvođačima iz EU će biti BiH. Tako će se većina građana u nedostataku novca, vjerovatno prije odlučiti za kupovinu jeftinijeg mlijeka koje uglavnom dolazi iz uvoza, a bh. farmeri, među kojima je i Aljo, ponovo bi mogli doći u situaciju da imaju veću proizvodnju od potražnje.

 

POSLJEDNJE DODANO