-0 C
Tuzla
22.04.2024.

Čović za iduću sedmicu najavio potpisivanje dokumenta oko raspodjele resora

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je za iduću sedmicu zajednički sastanak svih onih koji bi, kako je kazao, trebali činiti vladu FBiH te potpisivanje dokumenta oko raspodjele resora i svih federalnih institucija.

– Pomalo to uvjetuje i županijsku razinu vlasti, a uvjeren sam da će to sve biti gotovo do sredine travnja i onda ćemo se okrenuti potpuno novim projektima. Ideja je da sve ono što smo stavili u Okvirni sporazum između naših stranaka na razini Vijeća ministara, do kraja provedemo –  kazao je Čović u četvrtak u Kreševu.

Dodao je kako bi do kraja lipnja trebali na dnevni red uvrstiti i reforme koje se nalaze ispred BiH i koje su uvjet u europskom procesu zemlje.

– Tu je i šest mjeseci roka da uspostavimo novu vlast, zato nam se i žuri, da završimo Izborni zakon i to sve bude gotovo u ovoj godini. Nije zastoj, ali da je moglo brže, moglo je. Puno je partnera, različiti su interesi, ali sam optimističan. Ako idući tjedan to potpišemo, da ćemo vrlo brzo biti u parlamentu s vladom FBiH – naglasio je čelnik HDZ-a BiH.

Referirajući se na pisanje pojedinih portala oko imenovanja suca u Ustavni sud kazao je kako je uvjeren da će Zastupnički dom FBiH vrlo brzo imenovati Marina Vukoju.

– Imali ste dva Hrvata, Bošnjaka i Srbina, tri predstavnika međunarodnih institucija i dalje to treba ostati tako. Uvjeren sam da će Zastupnički dom FBiH vrlo brzo imenovati (Marina) Vukoju, koji je profesionalac, a između ostalog već ga je birao i SDA. Raspravi i pokušaju spinovanja od strane koja je očigledno gubitnička, ne treba na bilo koji način pridavati pažnju. Uskoro ćemo promijeniti i ostala tri člana koji predstavljaju Federaciju, na nama je da odgovorno to radimo i da izaberemo profesionalce – naglasio je Čović.

Komentirao je i atmosferu u koaliciji (HDZ i ‘Osmorka’) nakon koalicije – NES, SDA, DF i SBiH u Unsko-sanskom kantonu, istaknuvši kako kod njega to nema nikakvog utjecaja te da svatko na lokalnoj razini ima različite interese.

– To što se dogodilo u USK je njihov dogovor. Mi čekamo prvo zasjedanje Zastupničkog doma, koje će vjerojatno biti izvanredno, na kojem će se imenovati Vlada Federacije – ustvrdio je Čović.

Uz navedeno, osvrnuo se i na sankcije američke administracije donedavnom šefu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH  (OSA) Osmanu Mehmedagiću Osmici, ocijenivši kako je važno usvojiti ključne zakone u zemlji i da nitko nije izvan zakona.

– Komentirao bih nešto drugo. Mi odavno govorimo da ovo nije pravna država, jer se ovdje privatno upravlja obavještajnim, policijskim pa i sudskim institucijama. Naš ključni zadatak je da se konsenzusom usvoje važni zakoni i da se za sva vremena može reći da je ovo pravno sigurna država, da se svatko štiti i da nitko nije izvan zakona, ma tko on bio – kazao je Čović, zaključivši kako vjeruje “da će ova koaliciji koju imamo, barem na to pitanje jasno odgovoriti, da nitko neće imati privilegije”.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA