32.8 C
Tuzla
19.07.2024.

Danas obilježen Međunarodni dan podrške žrtvama torture u ratu

Generalna skupština UN-a je 12. decembra 1997. godine proglasila je 26. juni Međunarodnim danom Ujedinjenih naroda za podršku žrtvama torture, s ciljem potpunog iskorjenjivanja mučenja i učinkovitog funkcioniranja Konvencije protiv mučenja i ostalog okrutno, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja. U cilju obilježavanja ovog dana, Udruženje „Snaga žene“ i „Zelena mreža“ organizovali su uličnu kampanju kako bi građanima Tuzle približili ono što se dešavalo tokom rata u našoj zemlji.

Šerifa Salihović jedna je od žrtava ratnog nasilja. Nakon traumatičkih događaja koje je proživjela u svom rodnom Liplju, Šerifa je sa svojih petero djece 1992. godine došla u Tuzlu gdje živi i danas.  U Udruženju Snaga žene pronašla je svoju snagu i način da se nosi sa prošlošću.

„Rat me je zadesio u mom Liplju, gdje sam doživjela najveće torture, nasilja, u vlastitoj kući. U Tuzlu sam došla 1992. godine, oslobodili su nas naši vojnici, vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine, naši heroji, koji su bili dosta nenaoružaniji u odnosu na vojsku agresora“, priča nam Šerifa Salihović, članica Udruženja „Snaga žene“.

Udruženje „Snaga žene” već 20 godina pruža psiho-socijalnu, medicinsku, pravnu i ekonomsku podršku svim marginaliziranim grupma uključujući civilne žrtve rata, porodice u stanju socijalne potrebe, izbjegla i raseljena licia. Program rada i djelovanja Snaga žene zasniva se na svestranoj multidisciplinarnoj podršci u procesu oporavka i rehabilitacije.

„Taj vid traume najteže ide u terapiji. Međutim, moram se pohvaliti i reći da se naš radno okupacioni tretman, rad na zemlji i rad s biljem pokazao kao jedna od najboljih metoda rehabilitacije i na testovima koje uradimo s osobama, vidimo da je došlo do značajnog poboljšanja“, navodi prim.dr. Branka Antić Štauber, predsjednica Udruženja „Snaga žene“.

Međunarodni dan podrške žrtvama torture se u Bosni i Hercegovini obilježava s ciljem podsjećanja na posljedice torture iz proteklog rata u našoj zemlji, te položaj osoba koje su preživjele ratno nasilje u sadašnjem društvu.

„Mi živimo kao i svi ljudi. Niko nas nije obilježio. Mi se nosimo sa svojim bolovima i svojom tugom. Jedino što nam je pomoglo su naša djeca, naša budućnost, naša mladost i za to i živimo“, kaže Šerifa Salihović.

Cilj okupljanja u centru grada bio je podizanje svijesti o potrebi okončanja nasilja u ratu, te odavanje počasti preživjelim žrtvama torture širom svijeta. Ono sa čime se žrtve ratnog nasilja danas suočavaju jeste, kako kaže predsjednica Udruženja Snaga žene, manjak empatije.

„Stigma je ogroman problem, kao i manjak empatije. Mi kao društvo bismo trebali pokazati empatiju i razumijevanje. Čovjeku treba da bude prijatelj, da pomognemo jedni drugima i da razumijemo i vjerujemo u priče koje su se dogodile“, objašnjava prim.dr. Branka Antić Štauber, predsjednica Udruženja „Snaga žene“.

Kroz 657 logora u BiH prošlo je oko 200 hiljada logoraša. Ubijeno je skoro 30 hiljada osoba, a silovano oko 25 hiljada. Nestalo je 35 hiljada, a i danas se još traga za 7597 nestalih osoba.

Vezane vijesti

TUZLA