29 C
Tuzla
18.06.2024.

Danas se obilježava Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. marta svake godine.

Tog dana obilježavaju se privredna, politička i društvena dostignuća žena. Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u periodu prije Prvoga svjetskog rata.

Prvi Dan žena je obilježen 28. februara 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i privrednog rasta uslijed kojega je dolazilo do protesta potaknutih lošim radnim uvjetima.

Dan se službeno obilježava neradnim danom u Afganistanu, Angoli, Armeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Burkini Faso, Kambodži, Kini (samo za žene), Kubi, Gruziji, Gvineji Bisau, Eritreji, Kazahstanu, Kirgistanu, Laosu, Madagaskaru (samo za žene), Moldaviji, Mongoliji, Nepalu, Rusiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ugandi, Ukrajini, Uzbekistan, Vijetnamu i Zambiji.

U nekim zemljama, poput Kameruna, Hrvatske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Čilea, dan nije državni praznik, ali se neslužbeno obilježava.

Na Zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. Godine 1975, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena.

Danas mnoge organizacije u svijetu obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom u kojima to još nije slučaj.

Vezane vijesti

TUZLA