20 C
Tuzla
20.07.2024.

Delić: Na zajedničkoj sjednici entitetskih vlada riješiti problem porodilja u radnom odnosu

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić predložio je tri tačke koje bi se mogle naći na dnevnom redu zajedničke sjednice vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske koja je zakazana za četvrtak, 8. juna u Banja Luci.

Iako će dnevni red biti poznat uoči sjednice, Delić je za Fenu kazao da je potrebno riješiti problem porodilja u radnom odnosu koje imaju prebivalište u jednom entitetu, a rade u drugom.

Iako će konačan dnevni red biti poznat uoči zajedničke sjednice, ministar Delić je naglasio da je delegirao tri treme o kojima je potrebno raspravljati iz tog resora.

Naveo je da je veliki problem i uplata doprinosa za nezaposlene i zdravstveno osiguranje za osobe koje rade u Federaciji, a koje su prijavljene u RS-u, i obratno te su izrazili nadu da će i taj problem uskoro biti riješen.

– Tokom nedavne posjete sigurnim kućama, dobili smo informaciju da u njima nekada borave i korisnice sa teritorije bh. entiteta RS-a. Prijedlog je da resorna ministarstva Vlade FBiH i RS-a zajednički iniciraju jaču saradnju sigurnih kuća na teritoriji BiH koja je ključna za ostvarivanje zajedničkih ciljeva i poboljšanja društva u cjelini – naglasio je Delić.

Istakao je da su dosadašnja iskustva sigurnih kuća pokazala da su međunarodni donatori spremniji finansijski podržati nevladine organizacije ukoliko uoče da ih u tome slijede i državne institucije u BiH.

– Potpisivanjem memoranduma/protokola o saradnji sa ciljem razmjene informacija i resursa, partnerstva u projektima, lobiranja i zagovaranja, edukacija i obuka, kampanje za podizanje javne svijesti, osiguralo bi se kvalitetnije i sigurnije utočište žrtvama porodičnog nasilja u cijeloj BiH – zaključio je ministar Delić.

Vezane vijesti

TUZLA