30 C
Tuzla
21.06.2024.

Do sada obrađeno oko 2.800 prigovora na Javni poziv EU za dodjelu sredstava

Pristiglo je nešto manje od 5.000 prigovora, a u ova tri dana naš tim je obradio oko 2.800 prigovora, potvrdio je to Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike.

” Oko 2.000 preostalih prigovora naši ljudi radit će tokom vikenda kako bismo početkom sljedeće sedmice imali završen unos svih prigovora. Često pitanje je da iako je predat prigovor u aplikaciji i dalje stoji da je prijava odbijena”, rekao je Delić.

Obzirom da se prigovori unose nije moguće vidjeti promjenu statusa prijave sve dok čitav proces ne bude završen.

” Istovremeno naš tim radi na pripremi materijala za Vladu i lokalne samouprave, tako da se sve završi tokom sljedeće sedmice i da već u petak sredstva budu puštena općinama i gradovima. Time je naš posao završen, a dalje će oni preuzeti i sredstva uplaćivati na vaše pojedinačne račune”, naglašava ministar.

Jedno od često postavljenih pitanja jeste da su uvrštene samo četiri kategorije a šta je sa ostalim.

” Istina je da su Programom prepoznate četiri kategorije iz sistema socijalne zaštite i da je u tim kategorijama prema preliminarnim rezultatima 152.488 domaćinstava, odnosno više od 400.000 onih koji su u zoni energetskog siromaštva.Nažalost, nismo mogli obuhvatiti sve one koji su u potrebi jer smo uz donaciju sredstava dobili i kriterije koje smo morali ispoštovati i mi smo ih ispoštovali”, pojašnjava Delić.

Do kraja sledeće sedmice očekuje se isplata sredstava na račune općina i gradova, potvrđeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Stigli preliminarni rezultati – Na listi za pomoć EU ima i mrtvih

 

Vezane vijesti

TUZLA