25 C
Tuzla
28.05.2024.

GIZ i IDDEEA ozvaničili saradnju za razvoj platforme digitalnog identiteta

U okviru projekta Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća/EU4DigitalSME, kojeg sufinasiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke, potpisan je Memorandum o razumijevanju između GIZ-a i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu u BiH (IDDEEA), te se na ovaj način ozvaničila saradnja i podrška u razvijanju platforme digitalnog identiteta za biometrijsku autentifikaciju.

Ovom podrškom planirano je da se platforma integriše sa postojećim centralnim IDDEEA sistemom za biometrijski registar i registar podataka o identitetu, kao i sa postojećim centralnim IDDEEA sistemom za izdavanje elektronskih certifikata i kreiranje digitalnih potpisa u oblaku (cloud).

Platforma digitalnog identiteta, koja će se koristiti na teritoriji cijele BiH će pružati ključne usluge kao što su elektronski potpisi (e-potpisi) i e-novčanik, te na taj način omogućiti korisnicima da upravljaju i koriste svoj digitalni identitet na jednostavan, siguran i efikasan način. Putem ove platforme, pojedinci će dobiti poboljšanu kontrolu i pristupačnost nad svojim transakcijama i interakcijama u digitalnom području u vezi sa ličnim identitetom.

“Projekat Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima podržava razvoj i implementaciju različitih digitalnih rješenja i usluga za poboljšanje konkurentnosti poslovanja u Bosni i Hercegovini. U tom smislu e-potpis je ključni korak ka digitalizaciji poslovanja i može biti osnova za različite digitalne usluge koje razvija privatni sektor – na primjer u oblasti e-trgovine ili raznih platformskih rješenja. Stoga smo veoma zahvalni na saradnji sa IDDEEA-om, na implementaciji e-potpisa, gdje će naš projekat dati podršku u inicijalnoj fazi”, kazala je Eva Näher, programska menadžerica u GIZ-u.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) je upravna organizacija u sastavu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine zadužena za identifikacione dokumente, čuvanje, personalizaciju i transport dokumenata, te održavanje centralnog registra i razmjenu podataka između nadležnih organa u Bosni i Hercegovini.

Almir Badnjević, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine – IDDEEA je kazao kako je cilj da se olakša pristup elektronskim uslugama svim građanima Bosne i Hercegovine, čime se pored unapređenja efikasnosti administrativnih procesa, podstiče i digitalna inkluzija i ekonomski razvoj.

“Radujemo se našoj prvoj saradnji sa GIZ-om. Sretni smo da je još jedan međunarodni partner, kao što je GIZ prepoznao naš rad i potencijal našeg projekta i odlučio pružiti podršku IDDEEA BiH. Ova podrška će biti od velike važnosti u ubrzanju procesa uvođenja elektronskih usluga, čime će se omogućiti našim građanima da brže i efikasnije koriste moderne tehnologije u svakodnevnom životu“, rekao je Badnjević.

Projekat „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME kojeg sufinansira Evropska unija i vlada SR Njemačke, ima za cilj stvaranje povoljnog okruženja za tehnološku transformaciju malih i srednjih poduzeća u konkurentnim sektorima, kroz bolji pristup inovativnim tehnologijama, vještinama i uslugama.

Vezane vijesti

TUZLA