26.7 C
Tuzla
23.07.2024.

Građanska inicijativa sa zakonskom osnovom

Porodica ubijene Ame Kahrimanovic, građani i građanke Tuzlanskog kantona pokreću građansku inicijativu sa zakonskom osnovom prema Vladi Tuzlanskog kantona i Skupštini Tuzlanskog kantona kojom traže:

1. Hitno sazivanje sjednice Vlade Tuzlanskog kantona na temu razmatranja sigurnosne situacije na Tuzlanskom kantonu, a najkasnije do srijede 14.02.2024. godine.

2. Hitno sazivanje sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona na temu razmatranja sigurnosne situacije u Tuzlanskom kantonu, a najkasnije do četvrtka 15.02.2024. godine.

Smjenu ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona zbog sistemskih propusta koje nije spriječio, a koji su direktno uticali na počinjenje ubistva Amre Kahrimanović.
Pokretanje istrage, utvrđivanje odgovorne osobe i kažnjavanje za propust neevidentiranja odlaganja pištolja koji je korišten prilikom ubistva Amre Kahrimanović.

Smjenu i pokretanje disciplinske odgovornosti protiv svih drugih odgovornih osoba za sistemske propuste koji su doveli do tragičnog ubistva.

Usvajanje odluke i osiguravanje finansijskih sredstava za hitno uspostavljanje redovnih ljekarskih pregleda za sve policijske službenike u Tuzlanskom kantonu u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

Obrazloženje:

Dana 07.02.2024. godine policijski službenik Elvis Ćustendil je koristeći službeni pištolj usmtio građanku Tuzlanskog kantona Amru Kahrimanović. Ubica nije bio podvrgnut redovnom ljekarskom pregledu zbog propusta u radu nadležnih institucija. Ubica je prilikom izvršenja zločina koristio službeni pištolj koji se morao nalaziti u prostorijama policije obzirom da je ubica u trenutku počinjenja zločina bio na godišnjem odmoru. Propustom u radu nadležnih institucija odgovorne osobe nisu izvršile kontrolu odlaganja naoružanja što je kao posijedicu imalo direktno počinjenje zločina. Sve navedeno pokazuje da su sistemski propusti u radu institucija direktno uticali na počinjenje zločina i zbog svega navedenog, građanke i gradani Tuzlanskog kantona se ne osjećaju sigurno u svojim gradovima/opštinama. U skladu sa naprijed navedenim pokrećemo navedenu građansku inicijativu.

Vezane vijesti

TUZLA