7.8 C
Tuzla
29.03.2023.

Helez na sigurnosnom i odbrambenom forumu ‘Schuman Forum’ u Briselu

Na poziv visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, ujedno potpredsjednika Evropske komisije Josepha Borrella,  ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez će učestvovati na prvom sigurnosnom i odbrambenom forumu „Schuman Security and Defence Forum“, koji će biti održan od 20. do 21. marta  u Briselu, Kraljevina Belgija.

Predviđeno je da forum okupi 75 delegacija iz cijelog svijeta, ministre odbrane članica Evropske unije i partnerskih zemalja, kao i predstavnike međunarodnih i regionalnih organizacija, među kojima će biti i generalni sekretari NATO-a i UN-a.

Navedeni forum, koji se održava  prvi put, ima za cilj ostvarivanje komunikacije i razmjene mišljenja o sigurnosnim izazovima sa kojima se svijet danas suočava. Jedan od ciljeva je i usaglašavanje ideje o zajedničkom suočavanju sa sve težim izazovima kroz izgradnju partnerstava.

U delegaciji Ministarstva odbrane BiH, pored ministra Heleza, između ostalih, će biti i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, ujedno i vojni predstavnik BiH pri EU brigadir Edin Fako, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

POSLJEDNJE DODANO