10.5 C
Tuzla
24.02.2024.

Hoće li se festival “Sevdalinko u srcu te nosim” naći na UNESCO-voj listi? 

Još uvijek je neizvjesno hoće li se festival “Sevdalinko u srcu te nosim” naći na UNESCO-voj listi. Ujedno je to bio i jedan od povoda sastanka gradonačelnika Tuzle Zijada Lugavića i organizatora festivala “Sevdalinko u srcu te nosim” – predstavnicima Udruženja muzičkih umjetnika, Ramizom i Rašidom Milkunićem, te članicom Organizacionog odbora, muzejskom savjetnicom Muzeja istočne Bosne, Vesnom Isabegović.

Razgovarano je o dosadašnjim aktivnostima u vezi sa nominacijom sevdalinke za upis na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva.

Članovi Udruženja su podnijeli inicijativu Državnoj komisiji za saradnju sa UNESCO-m, predloživši nominaciju sevdalinke kao nematerijalnog kulturnog dobra od državnog značaja za upis na UNESCO listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva.

Inicijativa je prihvaćena od strane Ministarstva civilnih poslova BiH, odnosno Državne komisije za saradnju sa UNESCO-m, te se sada očekuje realizacija.

Festival „Sevdalinko u srcu te nosim“ ove godine obilježava 15. jubilej, pripremljen bogat program

Gradonačelnik Lugavić je izrazio zahvalnost za sve aktivnosti koje Udruženje provodi s ciljem očuvanja sevdalinke. Posebno je pohvalio dosadašnje zalaganje u promociji i očuvanju sevdalinke, ističući je kao jedno od najvažnijih nematerijalnih dobara u kulturno-historijskom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka razmatrane su i organizacijske pojedinosti festivala “Sevdalinko u srcu te nosim”, koji se već tradicionalno održava 15 godina u Tuzli.

Prošle godine je jubilarni festival bio obogaćen manifestacijom “Mjesec sevdaha u Tuzli”, s ciljem da Tuzla postane grad sevdaha, prepoznatljiv i po sevdalinci.

U znak zahvalnosti, organizatori su gradonačelniku Lugaviću uručili zahvalnicu za dosadašnju podršku Grada Tuzle.

/FOTO/ Revijalnom večeri završen 15. Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”

Vezane vijesti

TUZLA