2 C
Tuzla
03.02.2023.

Hoće li Tuzlanski kanton bar za 20 godina biti očišćen od mina?

Još uvijek su velike površine Tuzlanskog kantona zagađene minama. Prema podacima Kantonalne uprave civilne zaštite radi se o površinama od oko 70 miliona metara kvadratnih, a 36 miliona metara kvadratnih je od kraja rata do sada očišćeno. Prošla godina je bila rekordna u deminerskom procesu, u kojoj je deminirano više od tri miliona 630 hiljada metara kvadratnih površine. Ako bi se narednih godina radilo istim tempom, to bi značilo, da bi Tuzlanski kanton mogao biti očišćen od mina tek za 20 godina.

”Rezultati kao što je Tuzlanski kanton ostvario prošle godine daju nam za pravo i blagu motivaciju i satisfakciju da možemo da vjerujemo da ćemo ovih još 70 miliona metara kvadratnih koje imamo uspjeti očistiti i vratimo stanovništvu i cjelokupnoj zajednici na korištenje u tom nekom roku, ako nastavimo da radimo ovom dinamikom”, navodi Mirza Džinović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

Probitni plan koji je nekada usvojilo Vijeće ministara BiH bio je da naša zemlja bude očišćena od mina do 2025. godine. Taj plan je promijenjen pa je sada rok 2027. godina. No, prema riječima direktora Kantonalne uprave civilne zaštite, nema optimizma da će plan biti ispunjen.

”Projekcija za ovu godinu i naš cilj je i više nego što smo deminirali u prošloj godini. Kada radimo statističku analitiku koliko je to potrebno godina, moramo se zaista ubrzati, moramo pozvati nadležne institucije BiH da se aktivnije uključe u rješavanje ovog problema”, ističe Džinović.

Nedostatak novca ali i ljudstva za deminiranje razlozi su što rezultati u BiH do sada nisu bili bolji. Džinović se pribojava da će narednih godina, sredstava biti još manje, zbog rata u Ukrajini.

”Kada stane rat u Ukrajini, pitanje je koliko će se interesovanje donatora promijeniti. Gore su minirane površine enormne, bit će angažovani svi resursi i interesovanje donatora i kompanija koje se bave ovim poslom. Zato trebamo da koristimo maksimalno momenat koji imamo sada, ove projekte i raspoloživa sredstva, da što više uradimo”, navodi direktor KUCZ.

U 2023. godini bit će nastavljeno deminiranje u Tuzlanskom kantonu, a radit će se pet projekata. Tokom prošle godine na području TK zabilježena je jedna minska nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas dogodilo se više od 200 minskih nesreća u kojima su smrtno stradale 123 osobe. Iz Kantonalne uprave civilne zaštite pozivaju građane da poštuju oznake u minskim područjima, ne uništavaju ih i ne ulaze u takve terene.

POSLJEDNJE DODANO