30 C
Tuzla
21.06.2024.

Hurtić u Beču: Osnaživanje veza za dijasporom jedan od prioriteta u radu

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić u petak je u Beču, u svojstvu počasnog gosta, prisustvovao tradicionalnom iftarskom druženju – skupu bosanskohercegovačkih privrednika u ovom gradu.

Na skupu su prisustvovali uspješni bosanskohercegovački privrednici iz Austrije, predstavnici udruženja i Ambasade Bosne i Hercegovine u Beču, ali i javne ličnosti iz društvenog i političkog života ove zemlje.

U uvodnom obraćanju je naglašeno da su cilj i svrha ovog skupa umrežavanje, saradnja i unapređivanje ekonomskih i političkih odnosa između dijaspore u Austriji, koja je uspješna u ovoj zemlji, sa maticom – Bosnom i Hercegovinom.

Posebno je naglašeno da su svi privrednici i učesnici tradicionalnog skupa prije više od dvije decenije bili izbjeglice, te da su danas uspješni u svojim poslovima u Austriji.

Ministar Hurtić je u svom obraćanju kazao da je većinu svog radnog vijeka proveo u privredi, te da mu je posebna čast prisustvovati ovom važnom skupu.

Istakao je da će Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, osnaživanje veza za dijasporom biti jedan od prioriteta u radu, a to potvrđuje i činjenica da se u sastavu delegacije, nalaze zaposlenici koji su direktno zaduženi za iseljeništvo.

– Jačanje veza sa iseljeništvom kroz privredne aktivnosti, kulturu, obrazovanje i druge oblasti, neizmjerno je važno za budućnost naše domovine. Zato sam se večeras rado odazvao pozivu, došao da čujem vaše ideje, prijedloge i načine kako da unaprijedimo saradnju i ojačamo naše veze. Ministarstvo na čijem se čelu nalazim, ima važnu ulogu u saradnji sa iseljeništvom – kazao je Hurtić.

Potcrtao da resorno ministarstvo stoji na raspolaganju za sve pozitivne inicijative, koje će doprinijeti snažnijem povezivanju, ali i ekonomskom napretku BiH

Hurtić je ba ovom skupu prisustvovao zajedno sa pomoćnikom u Sektoru za iseljeništvo Kemom Saračom i šefom Kabineta Jasminom Handžićem.

Iftaru su prisustvovali i potpredsjednik RS Ćamil Duraković, potpredsjednik Narodne skupštine RS Mirsad Duratović, ministar-savjetnik u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beču Šaban Forić, zamjenik gradonačelnika Traismauera Admir Mehmedović, predsjednik Udruženja iz Bosne i Hercegovine na području Austrije „Consilium Bosniacum“ Damir Saračević, ali i mnogi drugi vlasnici uspješnih kompanija.

Organizator iftara je bio Hurem Avdić, član Uprave kompanije „Niederösterreiche Versicherung“, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Vezane vijesti

TUZLA