20.5 C
Tuzla
22.06.2024.

IHF dodijelio jedan Wild card za SP, da li će drugi dobiti Zmajevi?

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala je sa selekcijom Portugala u uzvratnoj utakmici baraža za Svjetsko prvenstvo 2025. Nakon 60 minuta igre u Mejdanu, rezultat na semaforu glasio je 26:26, a Zmajevi su izgubili šansu za plasman na Svjetsko prvenstvo budući da su u prvoj utakmici u Portugalu izgubili 10 razlike.

No, naša reprezentacija i dalje ima teoretske šanse da iduće godine igra Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj. Svjetsko prvenstvo će biti održano od 14. januara do 2. februara 2025. godine, a učestvovat će 32 ekipe.

Svoje mjesto na Svjetskom prvenstvu je izborilo 17 predstavnika Europe: Austrija, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Italija, Nizozemska, Sjeverna Makedonija, Norveška, Poljska, Portugal, Slovenija, Španija Švedska; pet predstavnika Afrike: Alžir, Zelenortska Ostrva, Egipat, Gvineja i Tunis; četiri predstavnika Azije: Bahrein, Japan, Kuvajt i Katar; tri predstavnika Južne Amerike: Argentina, Brazil i Čile i jedan predstavnik Sjeverne Amerike: Kuba.

Preostala dva mjesta će popuniti Wild card, a to su pozivnice koje uručuje IHF.

Jednu pozivnicu je dobila reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država jer se spremaju za Olimpijske igre 2028. godine. Druga pozivnica je namijenjena za jednu od evropskih reprezentacija, što znači da je teoretski može dobiti i selekcija BiH.

Šanse Zmajeva su ipak male, jer će wild card dobiti vjerovatno jedna od selekcija koja je na prošlom EURU bila bolja od BiH. To su: Crna Gora (14.), Srbija (18.), Gruzija (19.), Farska Ostrva (20.), Švicarska (21.), Rumunija (22.) i Grčka (23.).

Za IHF Svjetsko prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj 2023. godine dva Wild Carda bila su dodijeljena Nizozemskoj i Sloveniji.

Ime dobitnika Wild carda za predstojeće prvenstvo bit će objavljeno u narednim danima.

Vezane vijesti

TUZLA