10.5 C
Tuzla
21.04.2024.

Imenovana Vlada TK, skupštinska većina izgubila dvije ruke?

Najmlađi premijer u Federaciji BiH Irfan Halilagić i 12 ministara Vlade Tuzlanskog kantona, započeli su mandat. Naredne četiri godine odlučivat će o kvalitetu života u najmnogoljudnijem kantonu. Cilj im je, uz ostalo, tvrde, zadržati mlade i unaprijediti privredu.

Razmišljao sam da uzmem ekspoze od prošli put jer isti projekti i prioriteti treba da budu u fokusu rada Vlade TK i ja ne vidim razlog da na taj način drugačije da posmatramo stvari. Ovo je priča o kontinuitetu i to je potrebno TK i Vladi TK koja će završiti svoj mandat i koja će na osnovu onoga što bude ili ne bude radila biti ocijenjena”, kazao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Pet od 12 dosadašnjih ministara zadržalo je pozicije u novoj koalicionoj Vladi koju podržavaju SDA, DF, Socijal demokrati i dva samostalna zastupnika. Tako, Ahmed Omerović ostaje ministar obrazovanja, Suad Mustajbašić – finansija, Hajrudin Mehanvić – MUP-a, Edin Duraković – privrede, te Anela Ajšić- prostornog uređenja.

Nova lica stranke demokratske akcije u ministarskim klupama su Fadil Alić – ministar za rad i socijalnu politiku, Senada Dizdarević – boračka pitanja, Duška Bećirović – zdravstvo i Fedahija Ahmetović – poljoprivreda.

Kada je u pitanju Demokratska fronta izabrani su: Ministrica pravosuđa Nataša Marošević, ministar za kulturu Damir Gazdić, a resor trgovine pripao je Denisu Bećiroviću. Upravo on jedan je od najmlađih ministara u ovoj Vladi.

Prioritet je pratiti kostur, hodogram rada Vlade TK ono što je premijer izložio i to ću ja osobno shvatiti i onda pratiti sve mjere koje će mjere Vlada zajednički donositi, predlagati i na kraju realizovati kroz svoj rad”, istakao je Denis Bećirović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Za imenovanje nove Vlade TK glasalo je 20 od 35 poslanika. Uz opoziciju, nisu je podržala dva dosadašnja člana većine – Husein Tokić, iz SD BIH i samostalni vijećnik Jakub Suljkanović koji se na taj potez,kaže, odlučio zbog ljudi iz sjene koji upravljaju strankom demokratske akcije.

“Ja sam dobivši te signale se povukao iz ove Skupštinske većine, da im ne budem teret i SDA, dovoljan su oni sami sebi teret. Ja ću u narednom periodu se ponašati tako da ću sve što bude dobro za građane i privredu podržim, sve ono što nije neću podržati”, naveo je Jakub Suljkanović, samostalni poslanik u Skupštini TK.

Predsjedavajući Skupštine ipak tvrdi da je Vlada premijera Halilagića postavila okvire kako trbaju raditi buduće Vlade.

Ti što smatraju da su nekompetentni imaće vremena da za Skupštinskom govornicom ocjenjuju i prate rad. Na kraju krajeva građani su Vladu Irfana Halilagića od 28.2. nagradili i broj poslanika je povećan”, rekao je Žarko Vujović, predsjedavajući Skupštine TK

Nekompetencije su jedan u nizu razloga poslanika opozicije da odbiju podržati imenovanje Vlade. Demonstrativno su napustili sjednicu.

Mi smo na početku same sjednice ukazivali na propuste kada je u pitanju današnja sjednica u smislu kršenja poslovnika, Ustava i zakonskih rješenja kada je u pitanju ekspoze Vlade. Mi smo sat prije sjednice dobili sastav Vlade i ekspoze premijera i nismo imali u planu da napustimo sjednicu i htjeli smo da damo svoj doprinos”, istakao je Dževad Hadžić, poslanik SDP-a u Skupštini TK.

Najvažniji doprinos nove vlade bit će – stabilnost, budući da su se u protekle četiri godine izmijenile – tri.

Vezane vijesti

TUZLA