-5 C
Tuzla
08.02.2023.

Iz BIHAMK-a savjetuju opreznu vožnju, kolovoz vlažan, mogući odroni

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, u većem dijelu BiH  saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, uz pojačan promet vozila u blizini gradskih centara. Poledice mjestimično ima na dionicama u zasjenjenim stranama viših planinskih prevoja.
 
U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove  magla i niska oblačnost  smanjuju vidljivost. Skrećemo pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz.
Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.
Zbog radova na izgradnji trake za spora vozila na magistralnom putu Semizovac-Olovo (dionici Čevljanovići-Nišići u dužini od 300 m) saobraća se naizmjenično, jednom trakom (uz regulaciju semaforima).
Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.
Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnom putu Živinice-Stupari, kod mjesta Đurđevik.
Na  graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.
……………………………………………………
IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:
MAGISTRALNI PUTEVI:
M-5
Donji Vakuf-Jajce, zbog sanacionih radova u tunelu Skela, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj je obustavljen a vozila preusmjerena na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).
M-6
Mostar-Stolac, zbog izvođenja radova na izgradnji kružnog toka na raskršću skretanja za tvornicu željeza Stolac saobraća se jednom trakom, naizmjenično.
Stolac, zbog radova na raskrsnici magistralnog puta M-6 sa regionalnim putem R-427 saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-17
Zenica (kod petlje Blatuša), zbog izvođenja radova na postavljanju odbojne zaštitne ograde u vremenu od 08 do 16 sati, saobraća se usporeno.
Konjic, zbog rekonstrukcije raskrsnice magistralne ceste i lokalne ceste za Orahovicu, od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom (postavljeni semafori).
M-18
Živinice-Stupari (Đurđevik), zbog sanacionih radova od 07 do 17 sati saobraća se usporeno, jednom trakom, u dužini od 4 km.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila.
REGIONALNI PUTEVI:
R-445 Semizovac-Podlugovi, zbog izvođenja radova na bankini od 08 do 16 sati,  saobraća se usporeno. Malešići-Bioča, zbog izvođenja sanacionih radova,  saobraća se usporeno.
R-467 Rudo-Granični prelaz Uvac, zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je za putnička vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

POSLJEDNJE DODANO