12.8 C
Tuzla
25.09.2023.

Izabrane najbolje bh. rukometašice

Rukometni savez BiH izabrao je po prvi put najbolje rukometašice koje igraju u Bosni i Hercegovini i one koje igraju vani, a porijeklom su iz naše zemlje.

Članica HRK Grude i reprezentativka BiH Jovana Ilić je najbolja rukometašica u Bosni i Hercegovini (Premijer ligi BiH) za sezonu 2022/23. po izboru Rukometnog saveza BiH. U prvom izboru Rukometnog saveza Jovana je ostvarila ubjedljivu pobjedu, slavivši ispred klupske saigračice Karle Lovrić i Krivajine članice Sare Bašić.

Stručni žiri u sastavu trenera prvih šest ekipa BH Telecom Premijer lige BiH za rukometašice: Zlata Zubac (Grude), Alma Čehajić Hadžović (Hadžići), Nikola Bijelić (Borac), Adi Bašić (Krivaja), Marija Bilić (Izviđač), Mira Jošanović (Knežopoljka) je glasao po sistemu 5, 4, 3, 2, 1 u bodovima. Nakon toga su napravljene nominacije, na osnovu kojih je glasao posljednji član žirija publika. Bodovanje glasova publike se vršilo po sistemu 10, 7, 5, 3, 1 i na osnovu njega najviše bodova je osvojila Sara Bašić, te je zahvaljujući tim glasovima “izbila” na treće mjesto.

Jovana Ilić je u dresu HRK Grude ove sezone osvojila duplu krunu – BH Telecom Premijer ligu BiH i Kup BiH, te je bila neizostavan faktor i lider svoje ekipe. Na osnovu osvojenih bodova u potpunosti je zasluženo slavila.

Konačan poredak u izboru za najbolju rukometašicu u BiH (Premijer ligi BiH) za sezonu 2022/23.

Jovana Ilić (Grude) 21
Karla Lovrić (Grude) 14
Sara Bašić (Krivaja) 12
Martina Šumelj (Grude) 12
Ana Petrović (Izviđač) 11
Anisa Selimović (Hadžići) 11
Dejana Kulić (Hadžići) 9
Ivana Rozić (Zrinjski) 6
Lara Stanić (Knežopoljka) 5
Božana Čutković (Borac) 4
Milana Railić (Borac) 3

Golmanica ženske seniorske reprezentacije naše zemlje i njemačke ekipe Halle-Neustadt Anica Gudelj najbolja je rukometašica iz Bosne i Hercegovine za sezonu 2022/23, u izboru Rukometnog saveza BiH. U prvom izboru Rukometnog saveza Anica Gudelj je ostvarila ubjedljivu pobjedu.

Anica Gudelj (Foto: Rukometni savez BiH)

Stručni žiri u sastavu trenera prvih šest ekipa BH Telecom Premijer lige BiH za rukometašice: Zlata Zubac (Grude), Alma Čehajić Hadžović (Hadžići), Nikola Bijelić (Borac), Adi Bašić (Krivaja), Marija Bilić (Izviđač), Mira Jošanović (Knežopoljka) je glasao po sistemu 3, 2, 1 u bodovima. Nakon toga su napravljene nominacije, na osnovu kojih je glasao posljednji član žirija publika. Bodovanje glasova publike se vršilo po sistemu 7, 3, 1 i na osnovu njega najviše bodova je osvojila Armina Isić, što je “proguralo” na drugo mjesto.

Anica Gudelj iza sebe ima sjajnu sezonu u njemačkoj Bundesligi. Anica je druga najbolja golmanica lige sa 245 odbrana, a ispred nje je golmanica drugoplasiranog Thuringera Nicole Roth. Upravo su Anicine odbrane bile presudne da Halle-Neustadt sačuva status prvoligaša. I u dresu reprezentacije BiH Anica je protiv Grčke u susretima pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo pružila dvije sjajne partije.

Konačan poredak u izboru za najbolju rukometaši BiH/iz BiH:

Anica Gudelj (Halle-Neustadt) 16 bodova
Armina Isić (Toulon) 8
Desire Kolašinac (Kappel Windeck) 7
Vesna Tolić (Fuchse Berlin) 4
Karla Lovrić (Grude) 3
Ana Vrančić (PAOK) 3
Jovana Ilić (Grude) 2
Marija Gudelj (Halle-Neustadt) 1
Lara Stanić (Knežopoljka) 1

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO